Датата 16.11.2023 ще остане завинаги паметна в историята на родния футбол, заради бурните събития, които буквално запалиха центъра на София по време на европейската квалификация България - Унгария.

Всеки от вас вече е видял десетки снимки, клипове в социалните мрежи, а вероятно е следил още снощи на живо случващото се главно на улица "Ген. Йосиф В. Гурко" в столицата.

Както и се очакваше, акцентът на вечерта не бе футболната среща България - Унгария (2:2), в която всъщност националите ни се представиха повече от достойно и бяха на секунди от победата.

Акцентът беше протестът срещу БФС, който започна мирно, но малко над час по-късно се появиха първите сблъсъци, за да се стигне до истински хаос из центъра на София в минутите, когато двата тима на "Васил Левски" вече играеха своя двубой.

Ето и хронологията на събитията от снощи.

Както и предварително бяха заявили, органите на реда бяха отцепили огромен периметър около стадиона, който започваше от ул. "Граф Игнатиев" и стигаше до "Орлов мост".

1600 органи на реда бяха ангажирани с опазването на реда, а около 17:00, което бе и предварително обявеният час на протеста, феновете на двете основни локации бяха стотина.

Малко по-късно обаче това се промени. На "Гурко" срещу централния вход на стадиона се появиха фенове на Левски, заедно с около 200 унгарци, които предварително заявиха, че ще подкрепят този протест, а по същото време феновете на ЦСКА блокираха "Орлов мост".

На този етап всичко протичаше мирно и само с нецензурни скандирания спрямо БФС. Феновете на ЦСКА решиха да сменят своята локация и от "Орлов мост" се преместиха на "Гурко", което направи протестиращата група доста по-масивна, а и вече съсредоточена само на едно място.

Трябва да отчетем, че нито при пристигането на феновете на "червените" на "Гурко", нито след това, в редиците на протеста е имало сблъсъци между отделните агитки, които снощи в името на общата кауза застанаха рамо до рамо.

Минути по-късно се видяха първите признаци на ескалация, когато част от феновете започнаха да хвърлят бомби и да насочват сигнални ракети срещу органите на реда. Всичко това наложи струпването на повече полицаи и скъсяването на дистанцията между тях и феновете.

Буквално за секунди обстановката безвъзвратно ескалира. Вече към полицията летяха какви ли не предмети, а органите на реда вкараха в сила водното оръдие с цел разпръскване на тълпата. В средата на протеста се отвори дупка, но реално нямаше бягство или отстъпление от основната част на протестиращите, а замерянето на органите на реда продължи.

Това бяха хаотични около 15 минути, в които сблъсъците се разиграва на около 200 метра пред входа на "Васил Левски", където двата отбора вече довършваха своята загрявка и се готвеха да изиграят мача.

Футболистите водеха своята загрявка насред отекващите бомби, сирени и изобщо цялата врява, която съпътстваше тези минути.

Снимка: Dir.bg

Истинският хаос обаче настъпи още няколко минути по-късно, когато тълпата се отдръпна назад до сградата на Министерство на спорта, а последвалите сцени бяха невиждани по протестите у нас. Кадри, които сме наблюдавали само в международните новини.

Подпален полицейски бус, подпалени кофи за смет, летящи предмети и сблъсъци с полицията.

Трябва да се отбележи, че в множеството появили се видеоклипове от този епизод на вечерта се вижда прекрачването на полицейските правомощия. Ритане на вече повалени протестиращи, удар с палка върху хора, които видимо не оказват съпротива, а и нахлуването в заведение и масовите арести на хора, които просто седят вътре в ролята си на клиенти.

Подобни сцени са се разигравали из по-малките улици в района, а десетки публикации в социалните мрежи сочат, че сред арестуваните и битите е имало и хора, които са били случайни минувачи, попаднали в периметъра на протеста.

Горящият огън и хаосът в центъра на столицата са най-ярките кадри, които без думи могат да опишат случилото се в рамките на около два часа.

Снимка: BulFoto

По същото време на "Васил Левски" мачът си вървеше и трябва да кажем, че това бе едно от добрите представяния на родния тим в последните години. Силен мач, в който изпуснахме победата с нелеп автогол в последните секунди срещу Унгария - 2:2.

Но всичко това остана на заден план, което бе очаквано, а и логично. Част от цялата хронология на събитията бяха и реакциите на присъстващите на стадиона ръководители от БФС.

Изпълнителният директор Борислав Попов подмина журналистите, крайно наглият Емил Костадинов не разбираше защо са се събрали тези хора и завърши с показване на среден пръст, а пък Лечков отново отказа да поеме каквато и да е отговорност в живота си на ръководител, обяснявайки, че не в БФС са виновни за хаоса.

Нощта завърши с 33-ма арестувани, както и 24 пострадали, 14 от които са настанени в болница.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след снощните протести в центъра на София, съобщи Столична община. Това са счупени или изгорени 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за отпадъци, 17 тръбнорешетъчни прегради, други съоръжения на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди и пътни дъждоприемни шахти.

Снимка: BulFoto

На следващата сутрин

Естествено, че случилото се във вечерта на 16 ноември ще е най-обсъжданата тема днес, а и в следващите дни, като коментар по темата имаше от всички водещи политически фигури у нас.

Независимото от различията си и обвиненията в различни посоки, общото между всички тях бе в призива ръководството на БФС да подаде своята оставка.

Положението за Борислав Михайлов и неговия екип стана: Сами срещу всички.

Започна се с небрежното "Братле, подай си оставката" от страна на Наско Сираков, което макар да не бе официална позиция за Левски, все пак бе изречено от мажоритарния собственик на клуба. ЦСКА пък излезе както си му е реда, с официална позиция, с която подкрепи всички протестиращи и ясно назова имената на виновниците - Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков.

За позициите на отделните фен фракции няма какво да уточняваме, те се видяха вчера с действията на феновете, не само от написаното в социалните мрежи.

А нещата отидоха на следващ етап и с действията на прокуратурата, която привика Борислав Михайлов и е въпрос на време да видим какви ще са последствията там.

Всичко започна на 16 ноември в 17:00, а дали ще има щастлива развръзка за феновете, или управлението на Михайлов и компания ще продължи, е само въпрос на време. Едно е ясно, последното денонощие е повратно за родния футбол.

Снимка: BulFoto