Простихме се с легендата на българския футбол Иван Вуцов, който почина на 19 януари на 79-годишна възраст.

Неговият живот е изтъкан от успехи, слава, но, преди всичко, бе отдаден на семейството си и на спорта. Стотици негови приятели, познати, футболисти, съдии, политици, журналисти и различни спортни деятели дойдоха да го почетат.

Някой от тях се спряха да споделят няколко думи за него, но интересното е това, че две мнения от тях преобладаваха - "... той ме направи това, което съм" и "сбогом учителю..."

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ИЗПРАТИХМЕ ИВАН ВУЦОВ>>>

Когато човек реши да се занимава със спорт, е важно на какъв треньор и човек ще попаднеш, за да те запали още повече и да те задържи.

А Иван Вуцов умееше точно това.

Когато Наско Сираков каже "сбогом, учителю", когато Божидар Искренов каже "отиде си третият ми баща" - това не са само думи на признание. Това са думи на почит и искрено уважение. И, да - "сбогом, учителю" казаха и доста други, дошли да изразят признателността си към Иван Вуцов.

Проницателен, надскочил времето си, а "пакетното придвижване", което Иван Вуцов въведе, отново бе тема на разговори и спомени.

Ето и как протече животът му на терена.

Иван Вуцов е възпитаник на "Янтра" Габрово. В "Левски" София играе от 1960 до 1968 г. Има записани 213 срещи за първенство с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България с "Левски" София през 1965 и 1968. Печели купата на страната през 1967 г.

Снимка: Lap.bg

За "А" националния тим има 24 участия, а за "Б" националния тим и младежкия национален отбор е изиграл по 2 мача. Носил е екипите още на "Янтра" Габрово, "Ботев" Пловдив и "Академик" София. Участва на Световното първенство в Англия през 1966 г., като активът му от първенството е автогол с летящ плонж и удар с глава в мача с Португалия (0:3), и участие в спорен рикошет за автогола на Иван Давидов в следващата среща с Унгария (1:3).

Като треньор ръководи "Левски" София 5 сезона - 1974/75,1975/76,1977/78,1978/79 и 1979/80. През този период печели шампионската титла (сезон 1978/79) и 2 пъти купата на страната - 1976 и 1979 г. Под негово ръководство "Левски" София елиминира "Аякс" Амстердам за Купата на УЕФА и достига до четвъртфинал с "Барселона" през 1976 г., където успява да запише победа с 5:4.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ИЗПРАТИХМЕ ИВАН ВУЦОВ>>>

Снимка: Dir.bg

Снимка: Lap.bg

Снимка: Dir.bg