Героят на този материал е един, но част от историите около него са разказани от друга, не по-малко значима фигура в баскетбола и спорта изобщо. Фил Джексън е легендарен треньор в НБА, извеждал до титли Чикаго Булс и Лос Анджелис Лейкърс. Име-парола.

Но когато хвана перото и написа авторската си статия за сайта Player`s Tribune, не сложи себе си като основна тема в материала. Можеше да разкаже как е ставал шампион с великия тим на Булс и Джордан през 90-те, за работата си Коби в Калифорния, донесла още пръстени на шампион. Но не - той избра да ни въведе в лудата глава на един друг великан, с когото е работил и познава добре.

Шакийл О`Нийл, 216-сантиметровият тип с невероятно чувство за хумор, позитивен мироглед и отношение към играта, които вероятно нямат равни в баскетбола. Или поне - и да имат, едва ли могат да бъдат разказани толкова интересно.

"За първи път срещнах Шак през лятото на 1999-а, когато той оглавяваше хип-хоп групата си на концерт в едно малко градче в Монтана - разказва в онзи свой материал Фил Джексън. - То бе недалеч от вилата ми край езерото там. Аз току-що бях станал треньор на Лейкърс, а Шакил бе разбрал, че прекарвам летните ваканции именно там. Имах работа в този ден и отидох късно в къщата, но Шак бе се настанил часове по-рано и ме чакаше.

И като казвам "настанил", точно това имам предвид! Беше като у дома си. Съседите ми казаха, че скачал на батута за деца край езерото, взел един воден джет и го подкарал... Изобщо - човекът си изкарвал страхотно и без мен. Аз го накарах да ми помогне да отместим един дънер, който беше запречил заливчето."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако вече не сте разбрали, имате си работа с огромен чешит. Нататък ще четете за музика, за полиция и патрулиращ огромен тъмнокож тип, когото целият град познава.

За баскетбол и за Ницше...

"Уж щяхме да имаме "важен разговор", но бързо осъзнах, че това не е неговата територия - разкрива големият Фил Джексън. - Шакийл живее за шоуто, за шегите и за усмивката. Неговото присъствие сякаш се удвояваше и ставаше далеч по-плътно и осезаемо, ако имаше хора наоколо. Просто имаше нужда от публика за шоуто му."

Треньорът неслучайно иска да се види първо с грамадния център, преди да започне работата си с Лейкърс. Целта е да накара Шак да гледа сериозно на нещата, да бъде лидер и да се тръгне по пътя към големи успехи, като потенциалът е очевиден.

"По това време той бе рап звезда, кинозвезда, лице на телевизионни реклами - с две думи: Бе по-голям от живота, над нещата - разказва Джексън. - На вечерята преди старта на предсезонната ни подготовка през онази 1999-а му казах, че неговата лична цел за сезона трябва да е да бъде най-добър играч на лигата. Нещо повече - избъзиках го, че когато се откаже един ден, тази награда трябва да я кръстят "Приза Шак". Толкова пъти и толкова убедително трябва да я спечели дотогава."

Отговорът на Шак е въпросителен поглед, изпълнен с леко неразбиране. Чак толкова ли, коуч? В края на годината О`Нийл е MVP на Лигата.

Джексън има подход не само към този играч. Един от любимите му прийоми е да им дава книги за четене, като изостря интереса им, разказвайки увлекателно колко готини неща има в конкретната. Анонсира им ги по начин, по който да грабне интереса им и да прочетат.

"За Шак в първата ми година в Лейкърс бях избрал една, която се казва Ecce Homo. Авторът е Ницше - разказва Джексън. - От латински заглавието означава: "Отвъд човека". На Шак му допаднаха и заглавието, и книгата - обичаше философски текстове."

Разбираемо.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все пак говорим за човек, който наричаше сам себе си Големия Аристотел. Това е колорит с особено големи размери не само на дрехите, които носи. Той е комедиант, философ, шоумен и оратор - и всичко това едновременно.

"За следващия сезон избрах за него Siddhartha, един роман на Херман Хесе за човека, който опитва да преоткрие себе си. Тя е основана на живота на Буда - продължава с разказа треньорът, като ни въвежда в неподозирани отношения за един баскетболен отбор. - Когато раздадох книгите по време на полета за Чикаго в началото на сезона, казах на играчите, че очаквам от тях рецензии. Скоро.

Това пътуване завърши с мач срещу Булс, а Шак бе отстранен от рефера с техническо нарушение. Не изчака медиите и директно се бе пъхнал в автобуса. След моята пресконференция влязох в рейса и го видях там - четеше книгата! По време на полета за дома седна до мен и ми изложи рецензията си - и тя бе единствената, която съм получил от играч в цялата ми кариера!"

Ако още не сте убедени, че всичко това е истина, ето ви и подробностите, които Фил Джексън е включил дори в автобиографичната си книга. Потресаващо, но полетът от Чикаго за Ел Ей е бил изпълнен с анотацията от един вглъбен и впечатлен от прочетеното 216-сантиметров баскетболен център.

"Siddhartha е книга за един млад принц, който има пари, слава и жени - също като мен. И точно като мен, търси себе си...". Част от това, което Джексън чува от Шак.

По-късно в кариерата си Шакийл е трансфериран в Маями, а треньорът му звъни, за да се видят преди да замине. Пита го къде е и дали шофира в момента, дали е удобно да говори.

"Търся откраднати коли", прозвучава в отговор. Шок.

Шак не се шегува. Той използва свободното си време да работи като сътрудник на полицията в Западен Холивуд, където е с чин офицер от запаса. Изкарал е всички курсове за полицай, има всички свидетелства и доброволно помага на органите на реда в свободното време. Униформен. Изкарва Академията за запасни полицейски служители на Калифорния.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Култова история остава как веднъж, патрулирайки, вижда играчите на местния съперник Лос Анджелис Клипърс, които се придвижват за тренировка. Спира ги, като те са в пълен потрес от самоличността на полицая. Съвсем сериозен, Шак иска самоличност на водача на минибуса, но после не се сдържа и обяснява, че си прави бъзик с тях и просто е искал да види реакцията на треньора им, ако закъснеят за тренировката.

Чешит. Но - сериозно казано, той участва в арести, има и няколко преследвания по улиците.

Разказаното от Фил Джексън щеше да изглежда като някаква шега, ако през 2003 г. в "Лос Анджелис Таймс" не се бе появила рецензия на "Ecce Homo", подписана от самия Шакийл! В нея пише: "Ницше е бил толкова интелигентен, че са го смятали за странен. И това е само едно от нещата, по които с него си приличаме."

Центърът уточнява, че е прочел и още неща от Ницше, включително "Тъй рече Заратустра".

Другата негова страст - полицията, също не е била само увлечение и хоби. След 2014 г. той е заместник-шериф в Дорал, Флорида. Две години по-късно стана равноправен на шерифа на градчето Клейтън Каунти в щата Джорджия. Върши си работата съвестно, докато не се заема с други проекти през 2018-а и му остава все по-малко време да помага на властите.

Олимпийски шампион, световен шампион, четирикратен първенец на НБА... Печелил е всичко в играта. И все пак - сигурни сме, че далеч по-интересен е като персонаж извън игрището, отколкото като онзи могъщ център, който мачкаше съперниците под коша.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos