"Големият мач на България е етикет", който може да пасне само на едно родно футболно дерби.

В неделя на Националния стадион "Васил Левски", те отново се срещат - "сини" и "червени". Едните ще са на трибуната зад вратата откъм Орлов мост и езерото "Ариана", другите - отсреща, в сектора зад вратата откъм булевард "Драган Цанков" и мястото, където бе култовото столично "Синьо кафе".

Левски и ЦСКА винаги има какво да делят. Те произвеждат големите новини в родния футбол, независимо, че от десетилетие са без титла на шампион (общо).

РАЗХОДЕТЕ СЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ИЗ ГОЛЕМИЯ МАЧ НА БЪЛГАРИЯ ЛЕВСКИ - ЦСКА В ГАЛЕРИЯТА>>>

Предлагаме ви разходка във времето с фотоси от дербита, които вероятно не сте виждали. Видял ги е обаче - и е решил да ги съхрани и остави за историята, фотографът Иван Григоров.

1971 г., момент от дербито Левски - ЦСКА на 28 юни, с участието на Меци Веселинов, Иван Зафиров, Йордан Филипов...

Снимка: Иван Григоров

Ще видите мачове, които са паметни в историята на съперничеството. Като първите след преименуването на грандовете на Витоша и Средец. Може би си спомняте есента на онази 1985 г., с емблемите на странните нови дружества върху сини и червени фланелки. Феновете така и не приеха имената, но... историята не можеш да я изтриеш.

Ще си припомните в кадър голове на култови деветки за двата сектора като Мишо Вълчев и Спас Джевизов.

Няма как да сте забравили пробивите на Гибона, шпагатите на Джеки, а отново ще ви впечатли, без съмнение, и един от най-елегантните сблъсъци в синьо-червеното дерби: Любо Пенев на върха на атаката на ЦСКА срещу Ники Илиев в сърцето на отбраната на Левски.

Двамата бяха екип преди година, опитвайки да променят статуквото на футбола ни за конгреса на БФС. Тук са по екип, както си ги помним.

РАЗХОДЕТЕ СЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ИЗ ГОЛЕМИЯ МАЧ НА БЪЛГАРИЯ ЛЕВСКИ - ЦСКА В ГАЛЕРИЯТА>>>

Левски (Витоша) спечели с 2:1 първия мач от този тъжен за колосите сезон, с голове на Пламен Цветков и Мишо Вълчев, а ЦСКА (Средец) си върна на "Герена" с 3:1 на 22 декември същата година, като гол вкара 19-годишният Любо Пенев

Снимка: Иван Григоров

Рядък цветен кадър от дербито в края на 70-те

Снимка: Иван Григоров

Октомври 1980 г., Спас Джевизов бележи в мача (2:2), а той е герой за ЦСКА и при 3:2 по-рано същата година с 2 попадения

Снимка: Иван Григоров