Годината е 1937-а, гражданската война в Испания е в разгара си - социалистическият север воюва ожесточено с настъпващите от юг националисти на Франко. Хиляди испански младежи са евакуирани от родителите си, за да не бъдат избити.

Един от тях е 15-годишният тогава Агустин Гомес Пагола, който по заръка на баща си социалист става едно от 1489-те баски деца, качени на спасителния кораб към СССР. И така започва една от най-невероятните истории в света на футбола.

Само няколко дни по-късно корабът пристига в украинското пристанище Одеса, където са настанени в Испанския младежки дом. За това място бежанците си спомнят с умиление - игри, футбол, мир и съветско образование.

Но през 1941 г. те са принудени отново бързо да бягат заради операция "Барбароса" - нацистите окупират Украйна в търсене на земеделска земя и децата са разпределени в различни градове. Гомес Пагола е изпратен в Москва заедно с приятеля си Руперто Сагасти, който години по-късно става звезда на Спартак.

Току-що навършил 18 години, той започва работа във фабрика. Пагола е добър футболист и защитава цветовете на "Красная роза" до 1944 г. Прогресът и адаптацията му към съветското общество са перфектни. До 1946 г. е част от елитния Криля Советов, където има възможност да играе най-високото местно ниво и благодарение на уменията си като защитник подписва договор с един от водещите столични клубове - Торпедо Москва, през сезон 1947-48 г.

Става капитан на отбора-емблема на автомобилната индустрия, изиграва 183 мача и печели Купата на СССР през 1949 и 1952 г., завоюва бронзов медал в първенството през 1953 г. и е избран в тима за Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. Там не изиграва нито една минута от трите мача, но въпреки това получава титлата "Заслужил майстор на спорта", както е посочено в некролога му.

През 1951 г. Торпедо го дава под наем на Шахтьор (Донецк), за да подсили тима за турне в България и Румъния.

Смятан за звезда на съветския футбол и обявен за най-добър играч на сезона през 1952 г., той постепенно започва да се занимава с политически дела. Верен докрай на всички комунистически постулати, Пагола е приет от политическата върхушка като разменна монета за разпространение на комунизма в други страни.

НКВД (по-късно КГБ) го вербува, обучава го и му възлага няколко мисии, за да провери надеждността му. След Втората световна война, когато в Източна Европа пада Желязната завеса, с помощта на други агенти Гомес Пагола е изпратен под фалшива самоличност във Венецуела и други южноамерикански страни, за да организира и подкрепя комунистически партии.

Новата шпионска работа означава, че пропуска футболния сезон през 1954 г., но абсолютната отдаденост на съветската идеология надделява над футбола. Стават известни и някои негови пътувания до Испания, за да "подготви почвата" за постоянен престой в родината си.

През 1956 г., на 34-годишна възраст се възползва от амнистията, обявена от режима на Франко. Тя позволява на служилите на вражеска страна да се завърнат, а Гомес се прибира в Испания с намерението да подпише договор с Реал (Мадрид).

Правителството на Франко обаче веднага му налага вето: Би било немислимо играч, индоктриниран от Съветския съюз, който не крие комунистическото си минало, да носи белия екип. По-късно е предложен на Атлетико (Мадрид) и Реал Сосиедад.

Той дори изиграва приятелски мач за "дюшекчиите", но не е във форма и е изхвърлен. Така Пагола окачва обувките си, завръща се в Страната на баските и тренира Реал Унион и Толоса, като същевременно работи в компания за електромотори.

И тук започва драмата. Тайно дърпа конците на Баската комунистическа партия и през 1961 г., след като се установява в Сан Себастиан, е арестуван, измъчван и изпратен в затвора "Карабанчел". И сякаш изчезва, никой не знае какво се случва с него - нещо нормално за политическите противници на Франко по това време.

Тогава Москва вдига международен шум за освобождаването му, което дава резултат.

Съществуват две версии за раздялата му с килията: Според едната, по време на преместването от затвора в съда той е освободен от членове на комунистическата партия и бяга във Франция, а според другата - режимът на Франко го освобождава, за да възстанови отношенията си с други европейски страни.

Като член на комунистическата партия на Испания и репресиран от властта, той влиза в конфликт с лидера Сантяго Карильо заради съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. Гомес е горещ поддръжник на акцията, а Карильо заема противоположна позиция. По негово настояване през 1969 г. бившият футболист е изключен от ръководството на партията.

Връща се в любимия си СССР и започва работа в завод за камиони, докато не се разболява. Там умира на 52-годишна възраст на 16 ноември 1975 г. - четири дни преди смъртта на диктатора Франко.

Една наистина невероятна история, в която футболът - както всички останали сфери на обществения живот в онези времена - минава под диктата на политиката.