Брайън Уилямс бе избран в Топ 10 на Драфта на НБА преди повече от три десетилетия - през 1991 година. Тоест тежкото крило е сред най-обещаващите млади играчи, които влизат в елита на световния баскетбол.

211-сантиметровият американец не става звезда, но реално прави добра кариера. Задържа се в Лигата почти десетилетие, бележейки по 11.0 точки средно на мач в общо 413 мача. Несъмнено черешката на тортата е шампионската титла редом до Майкъл Джордан с екипа на Чикаго Булс през 1997 година.

Но чисто спортните постижения категорично не са най-интересната част от историята на Брайън Уилямс.

През 1998, година преди да обърне гръб на професионалния баскетбол и десетки милиони долари, играчът променя името си на Байзън Деле в чест на предците си, които са част от коренното население на Северна Америка.

Година преди края на ХХ век се отказва от остатъка от договора си с тогавашния си отбор Детройт Пистънс - $36 милиона. Според едни решението му е плод на обтегнатите отношения с шефовете на клубния му тим, а според други - той никога не е бил достатъчно отдаден на играта, а същевременно е имал достатъчно налични финанси, за да може да се реши на такъв ход.

Снимка: Getty Images

Друг интересен момент от биографията му извън баскетбола е свързан с връзката му с Мадона. Освен това Брайън или по-късно Байзън, защото всъщност това е името, което носи до последния си ден, е влюбен в музиката - свири на саксофон, виола и тромпет.

Обича приключенията. Изкарва лиценз за пилот на самолет, а след края на кариерата си се отдава на приключения и пътешествия. Обикаля Европа, Азия и Австралия. Последната му страст е плаването. Освен лицензиран авио пилот, Деле става и капитан, закупува си катамаран и започва да кръстосва морета и океани.

И именно там някъде остава завинаги на 33-годишна възраст.

Байзън Деле изчезва на 7 юли 2002 година и никой повече не го вижда.

Ден по-рано бившият баскетболист отпътува от Таити заедно с приятелката си Серена Карлан, Бертранд Салдо, който е екипаж на плавателния съд и брат си Майлс Даборд (роден под името Кевин Уилямс). Именно братът на Байзън е единственият човек, който се завръща от въпросния вояж.

На 20 юли той се връща в Таити с катамарана и е абсолютно сам.

И до днес цялата история е обвита в мистерия, макар да има гледни точки. Даборд е арестуван септември същата година след специализирана операция на ФБР. По-рано разказва на приятелката си, че се е скарал с брат си, а Карлан, гаджето на Байзън, опитва да ги разтърве, но пада и получава фатален удар в главата, умирайки на място.

Другият присъстващ на борда, Салдо, моментално иска да се върнат на сушата, за да обяви смъртта пред властите.

Според версията на Даборд, бившият баскетболист е изпаднал в неконтролируемо състояние и е пребил до смърт капитана си. Майлс твърди до последно, че се е страхувал за живота си и е прострелял брат си.

Снимка: Getty Images

След това е увил трите тела и ги е хвърлил в океана, вързани с тежести, при това в район, пълен с акули, а след това е отплавал обратно към Таити.

Никакъв шанс тримата да бъдат намерени в средата на Тихия океан...

Никога няма да стане ясно какво точно се е случило, защото въпреки изказванията на Майлс, истината остава някъде там.

Защото братът-убиец или братът-жертва, както искате наричайте Даборд, умира на 27 септември 2002 година. След като е предозирал умишлено с инсулин и изпада в кома, която завършва със смъртта му.

Близки до двамата братя заявяват, че те често са се карали и отношенията им са били наистина обтегнати. След кончината на Майлс официалните лица по случая не очакват да намерят повече информация... Защото действително няма как.

Церемония в памет на Байзън и Майлс се състои малко след фаталния изход и за втория.

А истината... истината си остава някъде там. В средата на Тихия океан.