Иранският национален тим започна участието си на Мондиала в Русия като тотален аутсайдер в групата си.

Но момчетата на Карлош Кейрош оставиха отлични впечатления и бяха на косъм да шокират грандовете Испания и Португалия.

"Персийските лъвове" имаха отличен шанс в последните секунди на мача си срещу Португалия, но го изпуснаха и завършиха наравно 1:1, което ги изхвърли от турнира.

До този миг можеше и да не се стигне, ако вратарят Алиреза Бейранванд не бе спасил дузпа на Кристиано Роналдо в 53-та минута.

Момент, който стана и символен за целия двубой. 

Снимка: БТА

Малко предистория.

Преди 12 години, на Мондиала в Германия, Португалия и Иран отново бяха в една група, а "мореплавателите" победиха с 2:0.

Вторият гол бе дело на Роналдо именно от дузпа.

В момента, в който играчът на "Манчестър Юнайтед" празнуваше попадението си, някъде в Техеран едно 14-годишно момче метеше улиците, за да събере пари за храна.

Името му е Алиреза Бейранванд.

Embed from Getty Images

Той е роден в селцето Сарб Е-Яс, което има население под 1000 души - почти всичките от тях номади и животновъди. Такова е и семейството на Бейранванд.

По цяла година той обикаля с баща си и стадото овце в търсене на плодородни земи из суровите и каменисти ирански планини.

Младият Алиреза обаче расте със само една мечта - да играе футбол.

Разбира се, идеята не се харесва на баща му, защото някой трябва да му помага с овцете. Бейранванд тренира в местния тим, а ядосаният му татко изхвърля ръкавиците и обувките му.

Не че това спира бъдещия национален вратар, който продължава да тренира бос.

Един ден 14-годишният младеж взима пари назаем от приятел и бяга от дома си към столицата Техеран. Намира си работа - мете улиците, а вечер спи зад някой ъгъл.

"Аз не просех, но често хората ми оставяха монети", спомня си той.

Иска да се запише в школата на клуба "Вахд", но му искат непосилните 30 долара такса.

Бейранванд работи в текстилна фабрика и автомивка, а вечер започва да спи пред трировъчното игрище. Така един ден треньор от школата се смилява над него и го взима на проби, където Алиреза показва страхотни неща.

Вече на 16 години, той е висок 194 сантиметра и показва отлични качества. Това не остава незабелязано и Алиреза Бейранванд отива в школата на клуба "Нафт".

Embed from Getty Images

Там му осигуряват покрив над главата, настаняват го в помещение на една джамия, но не за дълго. Скоро трябва да напусне мястото и започва работа като сервитьор, за да събере пари за подслон.

Така един ден съвсем случайно в ресторанта влиза треньорът му, който остава шокиран.

Той се застъпва за него и се заема да промени нещата, а клубът му осигурява квартира. От този момент младият страж се концентрира изцяло върху тренировките.

Две години по-късно дебютира в елита на Иран, а през 2016-а си осигурява трансфер в най-успешния тим в страната - "Персеполис", за да се превърне в национал.

Снощи момчето, което някога пасеше овце и спеше по улиците, спаси дузпа на Кристиано Роналдо. Стана тема на световните медии.

Снимка: БТА

Прегръщаше топката след спасяването, сякаш никога няма да я пусне. Това бе моментът, заради който всичко преживяно през годините си струваше.

Куриозно, на този Мондиал подобна съдба като на Кристиано сполетя и другата голяма футболна звезда на времето ни - Лионел Меси.

Неговата дузпа в мача на Аржентина срещу Исландия (1:1) пък бе спасена от режисьорът Ханес Халдорсон, който се занимава професионално с футбол от три години.

Велики истории като за филм.