От четвъртък, 9 септември, в самото сърце на София ще има голяма спортно състезание със световен отзвук. Световната купа по паркур - един от най-популярните сред младите хора нов и кандидат-олимпийски спорт на планетата, ще е у нас.

Тук ще е елитът в този спорт, а атрактивността му вероятно ще привлече и много зрители около трасето, изградено зад НДК.

Легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев от години е основна движеща сила на паркура у нас, който се развива с бързи темпове.

България вече има десетки клубове и над 500 състезатели, а и на Световната купа ще е представена силно.

Йовчев говори пред Dir.bg за събитието, в организацията на което участва активно и постоянно, на практика отделяйки цялото си време в последните дни, за да е лично при изграждане на трасето, подготовката и т.н.

Цялото интервю на легендата вижте във видеото.

"В самия център на София, в зоната "А 6" на гърба на НДК се изграждат модулите - каза Йовчев. Това е едно от значимите събития на годината в гимнастическите спортове.

Паркур е един бързо развиващ се спорт, това са едни хора, които правят екстремни упражнения... Има две дисциплини - за скорост и фрийстайл. Идват най-добрите в света - първата осмица по ранкинг и втората, това са 16-те най-добри в света, плюс нашите участници.

За да си в паркура, първо трябва да си смел, после да се научиш на елементите... Спортът е рисков и травматичен, но пък е много екстремен.

Трасето е 41 метра дължина, на 10 широчина и 10 височина.

Доста е атрактивно, за първи път го правим в България, но следваме изискванията и се учим. Желанието ми е да се представим добре като домакини, но и да имаме резултати.

Достъпът до състезанията ще е безплатен, като искаме да покажем спорта и да се насладят хората. Да се запалят и деца, да видят, че го има като спорт, да им хареса. Който иска, може да започне да го практикува.

60 човека от целия свят идват, като най-добрите ще са тук. Въпреки условията на пандемия, ще го проведем. Публиката ще бъде на определената от мерките у нас дистанция, ще спазваме стриктно всичко.

Мисля, че това състезание ще е повод за гордост на българския спорт."

 

Dir.bg ще следи за вас най-интересното от атрактивното и престижно състезание в София в периода 9-12 септември.