Най-големият в алпийските ни ски и едно от чудесата на спорта ни изобщо - Петър Попангелов, празнува 60-годишен юбилей на 31 януари.

И празненствата ще са достойни като за човек, който е оставил толкова ясна следа в историята.

В Боровец през целия ден текат събития в чест на големия ден на най-големия.

Демонстративно състезание по ски, купон в хотел "Рила" със стотици гости, организиран от "Бороспорт", а след това и банкет в по-тесен кръг приятели и познати на Попангелов. В програмата бе включено и гледането на филма за легендата - "Попангелов - от Боровец до Алпите".

Вероятно празненствата ще приключат чак призори утре, въпреки че "виновникът" за тях е известен като човек, който ляга и става рано. Е, като за 60-годишен юбилей, изключения се допускат.

Снимка: Иван Григоров

Той е символ на успеха ни в този спорт, в който традициите на България никак не са големи. Участва в четири олимпиади - Инсбрук 1976, Лейк Плесид 1980, Сараево 1984 и Калгари 1988. В Лейк Плесид и Сараево остава шести, което е ненадминато най-високо класиране на наш алпиец в зимни игри.

Попангелов е единственият българин, печелил старт за Световната купа - на 8 януари 1980 година в Ленгрис (Гер), когато става първи в слалома, изпреварвайки всички асове на алпийските страни, Скандинавия и Америка, включително легендата Ингемар Стенмарк.

За 12 сезона българската суперзвезда в ските записва освен триумфа в Ленгрис още 6 втори места, сред тях в най-престижните стартове в Кицбюел, Венген, Кран Монтана и Гармиш-Партенкирхен.

Цели 12 пъти завършва в призовата тройка, а 40 са класиранията му сред първите десет при жестоката конкуренция на мегазвезди като Стенмарк, Марк Жирардели, близнаците Фил и Стив Мер, Боян Крижай, Кристиян Нойройтер... Десет сезона той не напуска първите 15 в световната ранглиста.

Попангелов спечели два пъти и Европейската купа (1976 г., 1977г.) и стана три пъти световен студентски шампион (Хака 81, Витоша '83, Ясна '87).

Снимка: Иван Григоров

"Най-ценната ми победа е първото място в Ленгрис на 8 януари 1980 година - споделя рожденикът, който помни статистики, дати и класации идеално. - Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше емоцията и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още много победи над големите звезди на по-малки състезания, защото когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки състезания. И сега обаче най-много се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец."

Обажданията с поздравления валят и днес, като Dir.bg едва успя да се вреди и да изкаже своите към юбиляря. Той категорично не се чувства като на 60, а доста по-млад. Ние пък си спомняме, сякаш бе вчера, какви победи жънеше срещу гигантите в ските и как се чакаше в България излъчването на всяко състезание с негово участие.

Попангелов по време на шоумач между депутати, журналисти и спортни личности.

Снимка: Иван Григоров

"Не сме забравили трепетите, с които следяхме всеки старт от Световната купа, от световните първенства и олимпиадите - написа в поздравлението от името на БОК председателят Стефка Костадинова. - И до днес са силни емоциите, които изживявахме с майсторските спускания, наредили Ви завинаги сред най-големите звезди на алпийските дисциплини.

Вашите успехи и първата победа за Световната купа по ски бе много ярко доказателство за силата на българския дух и за таланта на нацията ни. Години наред Вие направихте така, че една малка държава да мери сили с представителите на най-великите сили в белите спортове."

Снимка: Иван Григоров

Преди футболен демонстративен мач.

Снимка: Иван Григоров