Докато огромна част от света е обхванат от вълнения на тема расова дискриминация, а в САЩ и Англия се оскверняват паметници на хора, свързани с робовладелството преди векове, британският журналист Мартин Самюъл припомни за робите на 21-и век.

Колумнистът на британския вестник "Daily Mail" обърна сериозно внимание на проблемите около футболния Мондиал в Катар, които останаха на заден план, предвид всичко сполетяло света в последните месеци.

В материала си "Робството съществува - погледнете ФИФА", той припомни за експлоатацията на труд около грандиозните строежи в арабската страна.

По строежите на стадионите и пътната инфраструктура в Катар работят десетки хиляди емигранти от цяла Азия, и най-вече от страни като Индия, Непал, Шри Ланка и Филипините.

Нито един от тези работници не е доведен на сила в Катар, разбира се. Но всеки от тях е подложен на истински робски труд в убийствената жега, като се пренебрегват всички разпоредби и препоръки.

Естествено, ФИФА си затваря очите за тези проблеми. И то от години.

Не е и тайна и по какъв начин Катар получи това домакинство на Мондиал 2022, заради което е целият този "робски труд". Още не са утихнали корупционните скандали, стрували постовете на хора от високите етажи на централата, включително и нейния президент.

Една от основните фирми, занимаващи се със строежа на стадионите - "Qatar Meta Coats", не е плащала на тези работници вече 7 месеца.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И докато, както вече споменахме, те не са били доведени на сила в Катар, много от тях не могат да се завърнат у дома. Защото работодателят им държи паспортите и не им ги предоставя за напускане на страната. А дори и да притежават своите документи, тези работници имат забрани за излизане от Катар.

Това не е трудно за постигане, защото по всяка вероятност въпросната фирма е собственост на кралското семейство, макар и неофициално.

Спорно е дали има нещо значимо като бизнес начинание или организация в страната, което не е на фамилията.

По данни на Световната организация на профсъюзите, над 1000 азиатски работници са загубили живота си покрай работите по строежите за Мондиала в Катар.

Според организаторите тази бройка е едва 34 души, но те отчитат само тези, загинали на строителната площадка на някой от стадионите домакини.

За изминалата година пък правителството на Непал добави нова графа в отчетите си за смъртност на населението - "Мондиал по футбол". Около 30 000 непалци работят в Катар, като според местното правителство 1426 от тях са загубили живота си.

Тоест, само те изглежда са повече от тези, за които знае Световната организация на профсъюзите!

Много от работниците, които не са получавали заплатите си от седем месеца, нямат осигурен покрив над главите си и храна. Според Мартин Самюъл, ръководството на ФИФА е напълно наясно със случващото се, но си затваря очите.

Популярният британски журналист обвърза материала си с кампанията и включването на много звезди от спорта в подкрепа на протестите под наслов "Black live matter" (Черните животи имат значение).

Шесткратният шампион от Формула 1 дори подкрепи събарянето и изхвърлянето на статуя на Едуард Коулстън, свързан с търговията с роби в миналото.

Авторът обаче повдига въпроси - като например, защо тогава Хамилтън се състезава в Бахрейн и Китай - страни, които имат своето мрачно минало що се отнася до права на човека. Отговорът на такъв въпрос е ясен. Естествено, че го прави за пари.

Самюъл също така пита дали десетките футболисти, които коленичат преди мач и след голове  в подкрепа на движението #BLM, са готови да бойкотират Мондиала в Катар след 2 години. Според него всички те с удоволствие ще играят на стадионите, построени след огромна корупция и смъртност от хора, подложени на робски труд през 21-и век.

Може би на същите тези стадиони, те цинично биха коленичили против расовата дискриминация. 

Авторът по никакъв начин не осопорва тяхната кауза и не я осъжда. Просто насочва погледите към ФИФА и Катар, където робството явно съществува и днес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos