Той е на 23 години, вече има 13 титли в ATP тура, включително една от Финалната надпревара в Лондон през 2018-а. Игра финал на US Open, стигна до №3 в ранглистата, а сега е седми.

Спечелил е 23 милиона долара от наградни фондове и още поне 12 от рекламни и маркетингови ангажименти. Четейки тези редове, ще ви простим ако си кажете - това момче живее живот-мечта. И до преди месец си изглеждаше точно така, но днес Александър Зверев е изправен пред най-голямото предизвикателство.

И то може да е определящо за цялата му кариера, да не кажем - за бъдещето му и извън корта.

Историята е позната, а скандалът - вече известен. Но списание "Шпигел" я разказва по малко по-различен начин, надниквайки зад завесата на семейство Звереви, където в момента цари смут.

Изданието връща лентата и припомня как е гостувало на фамилията в деня, в който бившата му приятелка Бренда Патеа обяви пред жълтото издание "Гала" новината и показа коремчето си. Бременна е от него, за което не му бе казала преди това и не иска той да има общо с нея и детето. Удар номер едно.

В същото време Саша седи на канапето у дома и говори за семейството и неговата важност.

Доста сериозна ирония на съдбата...

"Някои приятели са край теб дълго, други бързо си отиват. Семейството е това, което остава. И това, което не можеш да замениш", казва синът на руснаците Ирина и Александър.

Ден по-късно друго бивше гадже - Олга Шарипова, изстреля по него такива изстрели, че дори страхотният му ретур отказа. Тя обвини в серийно насилие у дома, тормоз и даде стряскащи детайли как е била пребита поне два пъти.

Той се е настанил на първия етаж на фамилната къща. Вторият е за Саша. Двамата са пристигнали при родителите си за няколко дни в края на сезона, каквато е традицията.

48 часа след срещата с журналистите от "Шпигел", Зверев пътува за Лондон и игра на Финалния турнир на ATP, където отпадна в групата.

През това време ще дойдат обвиненията и на Олга, която неговите родители ще нарекат "момиче за партита" и "несериозна". Но е факт, че думите са доста тежки.

Малко след турнира в Лондон - трети удар. Мениджърът му Патрисио Апей ще го съди, след като Зверев се раздели с него преди 23 месеца. Той иска тлъсто обезщетение. Според Саша, всички искат от него едно и също... С чилиеца Апей се запознават преди 9 години, той става негов агент, когато Зверев е на 15.

Според него тенисистът го изхърля в момента, в който усеща, че кариерата му вече е на правилния път и няма нужда от съветник. Разбирай също така - когато тръгват големите пари към един вече успешен млад състезател.

Родителите имат мнение и тук - майката Ирина твърди, че Патрисио е опитвал да отдели сина им от тях във всеки смисъл на думата. Агентът казва, че просто е отделил сметките на Саша от тези на майка му и татко му, като е спрял техния пряк достъп до парите на играча. По негово искане. Зверев отрича...

Друга тема е пак "издънка" от тази година, която не помогна за позитивния му имидж - "Адриа Тур".

Снимките от партитата в Белград и Задар обиколиха интернет и световните медии, а после няколко топ играчи се оказаха заразени с коронавирус. Саша се върна в Монте Карло и бе поставен под карантина, но се появи на третия ден от нея във видео, публикувано от парти в местен яхтклуб.

"Това не беше добре, беше голяма грешка - казва Зверев. - Най-тъпото е, че това не съм аз, аз не съм по купоните. Просто бях на неподходящото място в неподходящия момент..."

За негово съжаление, Бренда и Олга търдят точно обратното - бая сериозно си пада по партитата, та дори твърде много. Понякога от това страдат дори връзките му, което обяснява до някаква степен защо бившите му приятелки не са запазили топли отношения с него и му нанасят такива удари.

"Семейството е моята опора в тази буря - казва, като вече визира новината за бременната Бренда. - Преди бе обратното, аз се опирах на тях за всичко. Първо те вършиха всичко за всички. После брат ми пое нещата и бе отговорен за всички ни. Сега е мой ред, но аз разчитам на подкрепата им."

Това е неговото скривалище - старият семеен дом в Хамбург, в който е отраснал. Връща се тук в тежки моменти, а такива за него тепърва предстоят.

"Нима две красиви жени ще съсипят една толкова обещаваща кариера?", написа "Зюдойче Цайтунг" наскоро.

Две седмици след срещата в Хамбург, "Шпигел" разговаря във видеовръзка с тенисиста от дома му в Монако.

"Ще ставам баща на 23 години, още го осмислям - казва той. - Вълнувам се. Но не мога да съм напълно щастлив, нещата с Патрисио и Олга помрачават радостта ми. Не можах да повярвам на обвиненията на Олга. Седях на канапето, пиехме кафе с брат ми и той ми показа на телефона си "новините". Седях с отворена уста и гледах невярващо."

Майката Ирина се включва в разговора и казва, че от първия момент не е харесвала Шарипова:

"Обсебваше го и опитваше да го промени в някои отношения. Например за това не аз да подготвям багажа му да дълги пътувания, както винаги е било. Казах и още в началото - не се меси в неща, които не разбираш. Саша е спортист, има стриктен режим, а тя бе нестабилна, постоянно търсеща излизания и партита."

Бащата не коментира, но от изражението, видяно на видеовръзката, изобщо не личи да изпитва приятни чувства, когато се говори за Олга Шарипова.

"Останалото няма значение, но тя просто не казва истината - заключава Саша. - Естествено, не отричам бащинството на детето на Бренда. Ще потърся контакт с нея, но не очаквам това да я очарова. Няма да търся контакт с Олга, не виждам смисъл. Семейството ми е зад мен, както винаги. Те знаят кой съм най-добре и знаят истината".

Разбира се, гледните точки в този сложен случай са различни. Едно е сигурно - с безоблачния живот на суперталанта и млада звезда в тениса е свършено. Идват тежки дни за Зверев, които могат да оставят белези в целия му живот, както и да съсипят кариерата.

Първо е бащинството в този комплициран сценарий, в който Саша е "лошият и нежелан татко". Нещо, което несъмнено ще му е огромно бреме психологически.

После и двете дела, които вече са въпрос на дни - срещу Патрисио и Олга. Първото започва в средата на декември в Лондон, а второто се очаква в Германия след Нова година. Те ще струват на световния №7 още много нерви, време, а вероятно и пари.

Как ще се отрази това на тениса, на формата му, на психиката му - тепърва ще разберем.