В клетвата при едно бракосъчетание има много силни думи, но не са редки случаите, в които годините размиват истинския смисъл. Тоест - някои от тях си остават красиви думи. Е, има и такива, като в семейство Шумахер, където думите не останаха само думи. Корина, съпругата на Михаел, продължава да е негова опора и днес, 9 години след трагичния инцидент, променил живота им. И напълно изпълва със съдържание думите "и в добро, и в лошо - един до друг".

Историята започва преди 30 години, през лятото на 1992-ра. Там някъде е първата целувка и започва тази връзка.

Ако трябва да бъдем още по-прецизни, първата среща е от преди 31 години из буйните партита на пилотите от автомобилните спортове в Германия, където асът Хайнц-Харалд Френцен води приятелката си Корина Бетш. Русокосото момиче е съвсем младо, едва навършила 22 години, а баткото с нея е звезда в Германия. Още не е звезда един друг постоянен участник в купоните - Михаел, който постоянно се усмихва, идва първи и си тръгва последен от забавите.

"Никога не пиеше алкохол, но обичаше партитата и оставаше до сутринта", спомня си Корина за първите впечатления.

В края на същото лято на 1991-ва Шуми дебютира във Формула 1 с отбора на "Джордан". А през лятото на 1992-ра двамата вече се срещат, но не като приятели от обща компания на партитата. Между тях започва връзка, а Френцен не е особено щастлив от този факт. И днес отношенията между семейство Шумахер и него не са напълно зараснали, въпреки че по времето, когато Корина започва да излиза с Михаел, тя е скъсала с Хайн-Харалд. Поне - официалната версия е такава.

Embed from Getty Images

Три години по-късно в Керпен се изпива много бира. Градчето, от което е Михаел, празнува сватбата на любимото си момче с Корина. Още две години по-късно на света се появява дъщеря им Джина-Мария, а през 1999-а се ражда и Мик, който днес е в болида на Формула 1, като татко.

До 29 декември 2013-а това бе едно семейство без особени проблеми, с огромно финансово състояние, натрупано с подвизите на Шуми по пистите и в пълна хармония. Тогава всичко се промени.

Освен едно. Корина държи ръката на Михаел и не я пуска. Началото е на един рожден ден на младата все още звезда, когато през януари 1992-ра тя е сред поканените.

"Аз приготвих вечерята за всички гости, забавляваха се, празнуваха, а после единствен той ми помогна със съдовете, да оправя и приведа в ред кухнята и да изчистя. А беше неговият рожден ден, можеше да не го прави. Казах си - този е готин, не че не го знаех преди това", спомня си Корина.

Двамата излизат няколко пъти, преди през лятото на 1992-ра тя да за живее в неговия дом. И да тръгне по състезания... Да, в първите години на връзката им, тя е неотлъчно до него по пистите. Макар обществото да не я вижда.

"Седях в караваните на отбора или в някое помещение при боксовете - казва бъдещата фрау Шумахер. - Михаел искаше да е така. Той бе изключително чувствителен към това да не се пипа нищо по личния му живот.

Пазеше по същия начин родителите си, да не ги снима някой, да не говори с тях, да не им досажда по състезанията. Така бе и с мен, като дори ми предлагаше да не пътувам, ако всичко това ме изморява и вниманието ми е неприятно. Но аз знаех, че моето присъствие там му дава допълнителни сили."

За това говорят и приятели, и съотборници. Шуми тръгва към болида и излиза от него след битката на пистата с първата мисъл да иде при жената до себе си. Прегръдка, няколко думи встрани от обективи и камери. След това отива при медиите за задължителните интервюта.

Embed from Getty Images

Тя е невероятна опора. Преди ключово състезание на "Сузука" в Япония, Михаел е нервен вечерта преди старта. Корина е настанена в неговата стая в хотела, но към полунощ усеща, че не може да заспи. Взима книга и отива във фоайето, където остава до сутринта. "Не можех да остана и да му преча да се наспи", казва години по-късно в интервю. Михаел разбира чак на сутринта, че съпругата я няма в стаята.

През 1999-а, след раждането на второто им дете, Корина има нужда от свое хоби или занимание, за да живее активно и извън ежедневните занимания с Джина и Мик. Михаел прави изненада - купува ранчо в Тексас, знаейки, че голямата страст на жена му са конете и кучетата. Там тя ще има възможност да язди по месец-два в годината, без да има фотографи и медии наоколо.

Оказва се, че това става любимо място на семейството и дълги години след края на сезона във Формула 1 те са там с децата. След инцидента през 2013-а ранчото бе продадено от Корина. Децата са големи, а и тримата няма да идат там без Михаел... Всъщност, Джина е запалена и доста класна състезателка по конна езда и дори печели състезания. Страстта, наследена от майката, бе развита и избуя именно в ранчото.

От 9 години насам нищо не е същото. Корина признава, че в дните преди инцидента на ски във френските Алпи, семейството е обсъждало къде да кара новогодишните празници. "Дубай? Сега е страхотно там, ще направим и скокове с парашути, ще караме джетове", казвал Михаел. Но все пак избират Франция, в курорта Мерибел. И... останалото е история.

Само се гадае какво точно е състоянието на Михаел днес, но е напълно ясно - той не е същият, какъвто е бил преди. Много вероятно и никога няма да бъде.

И приятели на семейството говорят с уважение за "Желязната Корина", която е подредила и организирала всичко - от грижите за съпруга, през реда в имението в Швейцария, до почти нечуваното за съвременните водопади от информация и свят, в който живеем пълно изолиране на семейството. Никой не успя да снима какво се случва в имението край Женевското езеро. Никой не стигна до информация отвътре. Корина успя да спре това.

Снимка: Getty Images

Само веднъж за тези години светът я видя да допусне слабост - изключително емоционална е в документалната поредица на Netflix за Шуми, където каза:

"Михаел е тук всеки ден. Различен, но е тук. И ми показва всеки ден колко е силен", стигайки почти до сълзи.

В същото време ежедневно се водят телефонни разговори с клиники в цяла Европа и се организират нови и нови посещения от най-добрите неврохирурзи и светила в имението. Поне така бе до 2021-ва, когато се знаеше за идването на хора от Париж и Истанбул, които да консултират семейството за нови ходове в лечението.

Организират се благотворителни събития - Корина е активист на движения за защита и помощ на бездомни животни. Продадени бяха имоти и активи като частния самолет на Михаел, явно в търсене на мобилизиране на всеки ресурс за необходимите терапии.

Embed from Getty Images

Напоследък съпругата на седемкратния шампион се завърна и в семейството на Формула 1, идва на състезания.

Разбира се, причината е Мик, който кара за "Хаас" и следва стъпките на татко си. Миналата седмица русокосата германка бе на "Силвърстоун", за да гледа сина си.

Пристигна в неделя сутринта, остана за състезанието, видя се с Мик за час, след което отпътува обратно за Швейцария.

Това е нейният живот от 9 години.

Но ръката на Михаел не пуска вече три десетилетия. Все пак той бе онзи, който остана да помогне да изчистят след партито и измият чиниите, нали?

Малките жестове могат да бъдат начало на голяма любов. А понякога тя оцелява и в най-тежките бури, сервирани от съдбата.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images