България стартира със загуба във волейболната Лига на нациите при мъжете, след като отстъпи на Сърбия с 1:3 в Отава, Канада.

В отделните геймове резултатът бе 25:19, 19:25, 22:25 и 20:25 за западните съседи, които обърнаха мача с характер след много силна първа част на нашите.

Видео от мача вижте на MAXSport.live.

И двата състава бяха в значително подмладен и обновен вид, като от българския отбор отсъстваха куп водещи играчи, начело с Цветан Соколов и Тодор Скримов, чиято лятна подготовка е насочена най-вече към Световното първенство през есента.

Но младите български играчи показаха качество и на моменти загатнаха за добри неща, които да очакваме от тях.

Силно начало направи Радослав Парапунов (завършил с 14 точки), а после отлично се включи Алекс Николов, синът на легендата Владо Николов (13 точки). Светослав Гоцев записа 12, а Алекс Грозданов завърши с 10.

Особено важно оръжие на нашите бе блокадата, като записахме впечатляващите 15 точки в този компонент. Като цяло, въпреки загубата, новият селекционер Николай Желязков може да бъде доволен от видяното, предвид състава в мача и целите, поставени в хода на лятото. За него това бе официален дебют начело на националния ни отбор.

Четвъртите в Европа и света сърби също са в подобна ситуация. Техен треньор от януари е опитният Игор Колакович, който даде почивка на голяма част от звездите и титулярите си като Александър Атанасийевич, Неманя Петрич, Марко Подрашчанин и Сречко Лисинац. Липсваше и друг опитен състезател - Марко Ивович, с травма.

Но Миран Куюнджич навъртя 18 точки и бе лидер на сърбите, за да ги изведе до успеха.

Този съперник традиционно не е никак приятен за нашите. Спечелили сме 1 от последните 11 сблъсъка с "репрезентацията", като единствената ни победа в този период от 2017-а, пак в този турнир, с 3:2 гейма.

В петък е втората ни среща зад Океана от първата фаза на турнира, като съперник ще е Германия (23 ч, пряко предаване по MAX Sport 3 HD).

В събота от 23 ч срещаме световния шампион Полша (MAX Sport 3 HD), а в неделя от 00 часа българско време е мачът срещу домакините от Канада.