Псувни и опит за побой от страна на националния селекционер Пламен Константинов отказали либерото Владислав Иванов от националния отбор по волейбол. Това заяви играчът в интервю за Нова телевизия.

Инцидентите се се случили в събота по време на контролата срещу Белгия във Варна.

"Причината да не съм в националния отбор е една. Случи се нещо, което според мен никой уважаващ себе си човек и спортист не би изтърпял и не би превъзмогнал и преглътнал тези неща. Нека започна малко отдалеч. Излизам пред вас, за да не се пишат неверни работи и да се ескалира с някакви неща, които всъщност не са истина.

Колкото до това, защо не съм в националния отбор. Днес четох някакви неща, че съм изгонен и т.н., но това не отговаря на истината и реалността.

Случи се в четвъртия гейм на мача с Белгия в събота във Варна. До този момент аз не влизах в игра, старши треньорът ме извика при резултат 20:13 или 20:14 за съперника, ще ви излъжа за точния момент.

През това време той беше сменил Валентин Братоев. Аз влязох в игра, направиха ни две точки, не можах да се справя с указанията и да посрещна две топки добре. След това се взе таймаут, в който се казаха нещата, че едва ли не защо влизаме, че не сме подготвени, от този тип неща.

Тогава аз му отвърнах, че по никакъв начин не съм искал така да се случи и че нямам вина, че не съм могъл да посрещна тези две топки. Оттам имаше реакция да не се обяснявам и т.н.

В това продължение на таймаута съдията ни свирна да влизаме вече на терена. Когато това стана, аз казах на моя съотборник Теодор Салпаров да влиза да играе, той влезе, аз съответно отидох в квадрата при резервите. И оттам ескалираха нещата. Пламен Константинов налетя на бой с нецензурни реплики, даже ми е неудобно да ги кажа.

Те бяха от сорта на "копеле", "нещастник", " да ти *ба майката". Такива думи, които на никой не е приятно да ги чуе. Още по-лошото е, че това се случи пред очите на всички състезатели, щаб, имаше и много хора в залата, защото контролата беше открита.

Всички видяха за какво става въпрос и как реагира. Валентин Братоев беше до мен през цялото време, моята реакция беше никаква. Нито съм го провокирал по някакъв начин, нито съм му отговорил по някакъв начин на тези обиди, които той изрече към мен. Запазих самообладание, колкото и да ми беше тежко да ги чуя всички тези неща. Тогава Валентин Братоев ми каза, че съм постъпил правилно да не реагирам.

След което геймът приключи, започна тайбрекът. В началото на тайбрека, втора-трета точка, той се обърна към мен в квадрата при резервите и се обърна по същия начин: "Като не искаш да си тук, ставай и си заминавай, ще ти *ба майката, нещастник!".

И аз съответно напуснах залата, прибрах се в хотела, обсъдих го с мои близки, родители, приятелка всичко случило се. Взех за себе си правилното решение, че нямам място повече в този отбор при това стечение на обстоятелствата.

Обадих се на Стефан Чолаков като тийм-мениджър на отбора да му съобщя това мое решение, че напускам националния отбор. Опитаха се да ме убедят по някакъв начин и да ме накарат да остана. Дължа го и на момчетата, не съм от 1-2 години с тях, с някои съм и повече от 10 заедно и ги чувствам много близки.

Направих една среща между състезателите, за да им обявя какво е моето решение. Всеки се опита по някакъв начин да ми каже, че съм нужен на отбора, че ще им липсвам, да забравя тези думи и тази реакция на треньора, но всеки си има принципи и достойнство, аз не мога да го преглътна това нещо. Най-малкото, моята майка няма вина и да се използват такива епитети... Не смятам, че съм го провокирал по някакъв начин.

Какво да кажа, не търся обяснение и извинение от Пламен Константинов, смятам, че няма какво повече да си кажа с него. Разочарован съм адски много, обидно ми е, не искам да се тиражират някакви неверни неща. Чаках становището на Пламен Константинов да излезе и да каже каква е самата истина, а не да се пишат някакви неща, които на някого са угодни или се прикрива нещо. Мисля, че всички могат да го потвърдят, защото бяха част от това нещо, цялата публика.

Беше много грозно и се радвам, че запазих самообладание и не избухнах и не реагирах по начин, по който старши треньорът реагира към мен, защото можеше да прерасне и в нещо по-лошо и грозни и да има сцени. Това не се случи.

До този момент Пламен не е казал неговата версия или каквото и да било. Аз отказах, защото се почувствах обиден, че влизам и провалям отбора. Дори и да съм отказал да вляза в игра, това не го оправдава.

Реакцията му като национален треньор към когото и да било - дали към мен, дали към по-възрастните в отбора, или към най-младия, не му дава право да реагира по този начин и да избълва всичко това, което лично мен ме нараниха и затова взех това решение.

Със сигурност може би моята вина е дотам, че аз отказах да продължа срещата в четвъртия гейм. Всеки греши в този живот, няма безгрешни хора. Пак казвам, не търся извинение от него, просто начинът, по който се случи, не беше на място и не беше правилен. Отношението е такова, което ви го казах, не искам да навлизам в подробности, но това не се случва за пръв път.

Аз съм с чиста съвест и стоя пред вашата камера и бих казал същите думи пред всеки един, защото те са самата истина. Не съм спестил и не съм излъгал за нито една дума", коментира Иванов пред камерата на Нова.