На финала Вавринка победи своя сънародник и номер 4 в схемата Роджър Федерер с 4:6, 7:6(5), 6:2 за 2:13 часа игра. Така Вавринка спечели първи турнир от сериите "Мастърс" в кариерата си, докато Федерер, който участва с "уайлд кард", губи четвърти финал в Княжеството, предаде БТА.

Преди това той загуби от Рафаел Надал на финалите в надпреварата през 2006, 2007 и 2008 година. Федерер все още няма титла от Монте Карло. За Вавринка пък това бе седми трофей в кариерата и трети за сезона. Това беше първи финал на турнир от АТП между двама швейцарци след Марсилия през 2000-а година, когато Федерер загуби от Марк Росет.

Вавринка има само две победи от 15 мача срещу Федерер, но и двете са в Монте Карло. Първата бе в третия кръг на турнира през 2009-а. С един пробив Федерер успя да спечели първия сет на двубоя с 6:4. Във втората част Вавринка поведе с 2:0 след пробив, но съперника му изравни, а след равностойна игра се стигна до тайбрек. В него шампионът от Мелбърн спечели със 7:5 точки.

В решителния трети сет номер 3 в схемата Вавринка поведе с 4:0 и до края нямаше проблеми за крайния успех след 6:2. "Изключително е да спечеля първата си титла от турнир "Мастърс" именно тук", заяви 29-годишният Вавринка след финала. Той има два загубени финала в сериите "Мастърс" - в Мадрид миналата година и в Рим през 2008-а. "Имах страхотна седмица.

Поздравления за Стан", каза 32-годишният Федерер, който не успя да вземе 79-и трофей в кариерата си и 22-и от турнирите "Мастърс". Във финала на двойки Боб и Майк Брайън (САЩ) победиха Иван Додиг (Хърватия) и Марсело Мело (Бразилия) с 6:3, 3:6, 10-8. Така Майк Брайън се превърна в първия тенисист в историята, достигнал границата от 100 титли на двойки.