Това е второ класиране на Димитров в тази фаза на турнира, след като преди две години той отново достигна до четвъртия кръг, но там загуби от французина Гаел Монфис, припомня БТА.

В първите два сета Димитров не срещна почти никакви затруднения и сравнително бързо успя да ги затвори. В третата част обаче 25-годишният българин бе пробит при първите си две подавания и Соуса поведе с 5:0 гейма. Въпреки че Григор върна един от пробивите, това не се оказа достатъчно и Соуса спечели с 6:3.

В заключителния четвърти сет непоставеният Соуса отново започна по-силно и поведе 2:0. След това обаче Димитров излезе от моментната криза и спечели шест последователни гейма, за да затвори мача с 6:2.

Следващият съперник на българина ще олимпийският шампион Анди Мъри, който е поставен под номер 2 в основната схема.

"Победите винаги носят самочувствие. Спечелих няколко доста оспорвани мача, което ми даде увереност и ми помогна да бъда стабилен в трудните моменти. Този беше точно такъв мач, в който играх умно при ключовите точки, играх добре, когато се налагаше", каза Димитров.

Откакто работи с новия треньор Дани Валверду, българинът има баланс от 10 победи и 3 загуби, като достигна четвъртфинал на Мастърса в Торонто, полуфинтал в Синсинати и се изкачи от 40-о на 24-о място в ранглистата на АТП.

"Дани е страхотен човек. Имаме много общи неща и се разбираме отлично. Работата с него е удоволствие. Аз знам как да играя тенис, сега въпросът е на стратегия, как да се подготвя за големите мачове, големите турнири", каза още Гришо.