Лос Анджелис Лейкърс обяви детайли по организацията на поклонението пред загиналата легенда Коби Брайънт и дъщеря му Джиана. Двамата бяха в хеликоптера, който се разби в хълмовете край града на 26 януари.

Службата и почитта ще са на 24 февруари - символично с един от двата номера, който Коби носеше в Лейкърс (другият бе 8).

24/02/2020 е избрано и заради други две символики. С номер 2 играеше Джиана Брайънт в нейния ученически отбор по баскетбол, а 20 години точно минаха, откакто Коби се запозна със съпругата си Ванеса.

Събитието е обявено като "Почитане и отпразнуване на живота на Коби и Джиана", като в залата "Стейпълс Сентър" ще бъдат поканени близки и приятели на семейството.

Ще бъдат пуснати обаче и билети - ограничен брой и със специални цени. Те ще са в продажба от понеделник, 17 февруари, като ще струват 224 долара, 24.02 долара или по 2 за 224 в пакет. Всички цифри си символични, а приходите ще отидат за фондацията на Коби, която помага на спортни отбори от училища и финансира спортна академия в Ориндж Каунти.

От петък тя е прекръстена по искане на Ванеса, вдовицата на Коби. Не се казва "Фондация Мамба", както досега, а вече носи името "Мамба и Мамбасита", като е добавена и Джиана. Мамба е прякорът, с който Брайънт бе известен в баскетбола, а самият той наричаше дъщеря си Мамбасита, тъй като малката го копираше във всичко и вървеше по стъпките му в играта.

Продаването на билети за такова поклонение се случва за първи път в "Стейпълс Сентър".

През 2009-а там се събраха 17 500 души в почит към Майкъл Джексън, но те влязоха с пропуски без пари, спечелени в онлайн лотария с над 1 милион участници. Избрани бяха на случаен принцип.

Събитието на 24 февруари ще се предава директно по канала на Spectrum SportsNet, който излъчва и мачовете на Лейкърс за Калифорния.

Видеоекрани ще има на няколко места около залата, защото се очакват десетки хиляди фенове без билети край мястото.