Баскетболен талант, който бе на път към драфта на НБА през тази година, може вместо това да попадне зад решетките. Играчът на Университета "Тулейн" Тишон Хайтауър е обвинен в убийство и бе арестуван в понеделник вечер.

22-годишният баскетболист е един от шестимата, обявени за издирване в щата Джорджия за престъплението, извършено на 8 април. Тогава в град Стокбридж бе застрелян Деванте Лонг, който почина от огнестрелните си рани в болницата.

Петима от шестимата издирвани вече са задържан, като сред тях е и братът на баскетболиста - Джефри Хайтауър. Той е главният заподозрян, че е дръпнал спусъка и с няколко изстрела е убил жертвата.

В деня на престрелката, случила се на улица в града между две групи младежи, Тишон Хайтауър публикува в Туитър профила си изречението "Бог да пази моите хора". Очевидно е предполагал какво предстои да се случи същата вечер.

Адвокатът на баскетболиста зае позиция, че клиентът му е невинен, а извършителят е брат му. Който обаче е действал при самозащита.

"Обвинението опитва да изкара братята Хайтауър някакви чудовища, което е много далеч от реалността - твърди адвокат Уокър. - Джефри е стрелял по Лонг, за да защити брат си. Жертвата е излязъл с пистолет в ръка и го е насочил към Тишон, за да го убие.

Именно затова са произведени изстрели от Джефри по него, а те са причинили смъртта му."

Университетът "Тулейн" светкавично премахна Хайтауър от баскетболната си програма. На практика, това е краят на кариерата му в играта, ако не се докаже категорично, че е невинен. Дори и при такъв развой е трудно да се повярва, че някой ще рискува с привличането на играча.

А на 18 април, десет дни след убийството на Лонг, преди да бъде издирван от полицията, Хайтауър бе поставен в проекта за драфта на НБА за следващия сезон. Гардът обяви в Туитър тогава, че иска да запази опцията да мине през драфта, но да остане за още година в университетския баскетбол.

През настоящия сезон, негов първи за "Тулейн", Хайтауър записа средно по 15.9 точки на мач, 4.6 борби и 2.4 асистенции. Добри показатели, които със сигурност са обърнали внимание към него на някои отбори от НБА.