Световният шампион в лека категория на UFC Хабиб Нурмагомедов потвърди, че баща му Абдулманап е в тежко състояние след заразяване с коронавирус.

"Пише се много за баща ми. Той в момента е в болница и е в критично състояние заради заразяване с вируса. Засегнато е сърцето му, защото през миналата година го оперираха и сега претърпя още една операция. В много трудна ситуация е. Молим се на Бог да ни го върне", споделя Хабиб.

Баща му има здравословни проблеми от миналия месец. Тогава информациите сочеха, че става дума за пневмония. Оказа се обаче. че 57-годишният треньор се е чувствал добре и е продължил всекидневните си занимания, като е отказал да бъде тестван за коронавирус.

В началото на май семейството му го настани във военна болница в Москва. Там е бил диагностициран с вируса и поставен в медицинска кома след операция на сърцето.

Тя е била наложена заради допълнителни усложнения, нанесени от вируса. След това е бил събуден от кома, но е останал в критично състояние. В момента дори не може да общува с близките си.

Нурмагомедов, който е с актив от 28 победи и без загуба, призова хората да се отговорни, за да се преборят с вируса:

"Ситуацията в Дагестан е много тежка. Болниците са препълнени, много хора са болни и много умряха. Сега трябва да сме обединени. Да покажем мъжество, характер и дисциплина. С такова обединение ще победим вируса. Трябва да слушаме докторите, те разбират повече от нас. Не искат болниците да са препълнени, защото вече няма достатъчно оборудване и лекарства.

Не само Дагестан, но и целият свят не бе готов за това. Кой преди 3-4 месеца си мислеше, че милиони ще бъдат принудени да си стоят вкъщи и да се крият от болестта. Самоизолацията е единственото, което може да реши проблема. Вече има много страни, които се пребориха. Постигнаха го с обединение и слушане на докторите.

Молят ни да останем вкъщи. Преди месеца, когато всичко бе в начална фаза, никой не вярваше в Дагестан. Когато ни казаха да си останем вкъщи, хората смятаха, че това е изгодно за някого. Всички се разболяват независимо какъв си - президент, депутат, прокурор. Няма значение.

Болестта не те пита за фамилията ти, първото ти име, къде живееш или работиш. Тя не избира между бедни и богати. Всички се разболяват. Моля, слушайте исканията на докторите. След няколко дни е Байрама. Обикновено в тези дни приемаме гости, но този път не го правете. Молете се вкъщи и не приемайте гости.

Ситуацията е тежка. Аз лично имам 20 близки души, които са в интензивно отделение. Мнозина вече починаха, много приятели. Много от родителите на мои близки си отидоха. Младите имаме имунитет, но трябва да мислим за родителите, дядовците и бабите си".