Украинецът Олександър Усик с превърна във фаворит да се бие за световната титла в тежка категория през пролетта, въпреки че до вчера претендент №1 бе Кубрат Пулев.

Българинът е кандидатът на Международната боксова федерация (IBF) и вече бе обявено нееднократно, че той чака победителя от реванша Анди Руис - Антъни Джошуа на 7 декември.

Но от неделя вечер изглежда, че има опити Кобрата да бъде "предреден" от Усик, който направи дебюта си в тежката категория преди седмица като победи Чаз Уитърспуун в седмия рунд. Преди това украинецът спечели титлите в средната категория и е считан за "недостатъчно голям", за да се изправи срещу асове като Джошуа, Руис, Фюри или Уайлдър.

Но Еди Хърн, импресариото на Джошуа, наля още гориво в двигателя на пропагандата, че точно Усик ще е следващият претендент (от версията WBO).

"Това са инструкциите - човекът е спечелил всичко и иска бой за титлата. Мисля, че всички в Европа искат да го видят, затова работим в тази посока", обяви Хърн.

Усик също така вече обяви, че ще е в Риад, Саудитска Арабия на 7 декември, за да гледа на живо реванша Руис - Джошуа. И да разузнае следващия си съперник, за титлата.

Букмейкърите, а те рядко правят грешки, също са убедени, че точно Усик ще е първият противник на победителя от реванша в пустинята. Залозите дори са в негова полза да отнеме титлата на шампиона, ако той е Руис. Но е аутсайдер, ако се изправи срещу Джошуа.

"Усик е страхотен боксьор. Когато на 7 декември смачкам от бой Антъни Джошуа, ще му дам възможност да се бие за един от коланите ми на световен шампион", каза Руис в неделя, което също е тежък удар за Пулев.

И идва като доста скандално развитие, което несъмнено българският боксьор и щабът му няма да оставят без реакция.

Очевидно и двете страни - екипът на Джошуа и самият Руис, избутват Усик като желан следващ противник, който да срещне победителя от Риад.