Милица Мирчева ще бъде единственият български представител на световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ), става ясно от предварителните заяви за участие, публикувани на сайта на шампионата.

Антирекордът за страната ни е факт, а причината е, че останалите ни състезатели не са покрили нормативите за турнира или са отказали участие, за да насочат подготовката си за европейското първенство, което ще се проведе между 15 и 21 август в Мюнхен (Гер).

Световното по лека атлетика започва на 15 юли.

28-годишната Мирчева ще стартира в женския маратон на 18 юли. По-рано тази година състезателката подобри националния рекорд в дисциплината с време 2:29.23 часа. Това ще бъде дебютно участие на Мирчева на световно първенство, въпреки че е участник на шампионат на планетата по полумаратон, както и първата българка, стартирала на маратон на Олимпийски игри. Това тя направи в Рио през 2016.

От Световната атлетика потвърдиха, че руските състезатели няма да бъдат допуснати да участват на мондиала заради войната в Украйна. Забраната дойде още през февруари, руснаците обжалваха, но без резултат. Тогава президентът на международната федерация Себастиан Коу каза, че безпрецедентният ход изглежда "единственият мирен начин да се осуетят настоящите намерения на Русия и да се възстанови мира".

В същото време стана ясно, че нови 18 руски състезатели ще могат да участват в международни турнири, но под неутрален флаг. Разрешението обаче не важи за световния шампионат. Тази санкция пък е заради допинг скандал в Русия от 2015 година.