България очаква да бъде представена на Олимпиадата в Пекин 2022 от група между 15 и 20 атлети.

Това стана ясно след онлайн брифинг, на който участваха представител на Организационния комитет на форума, посолството на Китай в София и Българският олимпийски кометет.

Те запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за игрите през февруари догодина. Както е известно, Пекин ще стане първият град на планетата, домакинствал както на летни, така и на зимни олимпийски игри.

Посланик Дун Сяодзюн изтъкна значението на Олимпиадата за китайските хора и за цялата световна общественост.

Представители на Организационния комитет запознаха медиите с подробности около спортните обекти и тяхното бъдеще, зелената програма на игрите, транспорта, настаняването, културната програма - всичко под мотото "Заедно за бъдещето".

Специално внимание бе обърнато на здравните мерки преди и по време на игрите. Съобщено бе, че Китай е напълно готов да приеме участниците и гостите на олимпиадата.

Като член на Изпълкома на БОК, президентът на БФ Биатлон Екатерина Дафовска говори за подготовката на българските спортисти.

"Имаме отлично ежедневно сътрудничество с всички отдели на Организационния комитет по въпросите на акредитацията, пътуването, настаняването в олимпийските села, тренировъчните и състезателни графици, мерките против Ковид 19", заяви единствената българка - олимпийска шампионка в зимните спортове.

Дафовска съобщи, че към момента българските спортисти са спечелили квоти за участие в следните спортове и дисциплини:

Биатлон - 4 мъже и 4 жени, алпийски ски - 2 мъже и 1 жена, ски-бягане - 1 мъж, ски-скок - 1 мъж, сноуборд - 1 мъж и фигурно пързаляне - 1 жена (15 общо).

Квалификационните състезания продължават през декември и началото на януари.

Очакваме евентуалното спечелване на още квоти в алпийските ски - 1 мъж, в ски-бягането - 1 мъж, в шейните - 1 мъж и 1 жена, както и в шорт трек - 1 жена.

Така, прогнозируемо, около 20 наши атлети би следвало да се класират на Олимпиадата.