Младият Тадей Погачар от отбора на ОАЕ сензационно спечели колоездачната обиколка на Франция след един от най-драматичните етапи в последните години.

Словенецът задмина сънародника си Примош Роглич ("Джъмбо Висма") в генералното класиране, спечелвайки 20-ия етап, който бе 36 километра каране по часовник. Погачар беше с 1 минута и 56 секунди по-бърз и завърши "Тур дьо Франс" с 59 секунди пред досегашния лидер. 

Сценарият е като за филм, тъй като Погачар в цялата обиколка не носи нито веднъж жълтата фланелка, но сега ще го направи за последния етап, който е формално каране до центъра на Париж. Toй е големият победител. 

Погачар счупи рекорда за наваксване на най-голямо изоставане преди последния редовен етап. 59-те секунди бият 50-те на Грег Лемонд, който задмина Лоран Финьон за драматичната развръзка на Тура през 1989-а.

Снимка: AP/БТА

21-годишният словенец ще носи жълтата фланелка за лидер в надпреварата, тази на точки за най-добър катерач и бялата за най-добър млад състезател.

Превръща се в най-младия победител от Анри Корне, който на 20 години печели през 1904-а.

Трети в генералното класиране остава Ричи Порт от "Трек", а десетката допълват Микел Ланда Енрик Мас, Мигел Анхел Лопес, Том Дьомулен, Ригоберто Уран, Адам Йейтс и Дамяно Карузо. Най-много точни в надпреварата и съответно зелената фланелка печели Сам Бенет от "Куикстеп".

Снимка: AP/БТА