Месец след като голямата надежда в женските ни щанги Даяна Димитрова бе изхвърлена заради допинг, друга положителна проба донесе на България медал от световното първенство, което се проведе през ноември в Туркменистан.

В категория до 55 кг Ангел Русев получава служебен бронз в изтласкването.

Причината е, че класиралия се преди него тайландец Чирапат Чомчуен е уличен в употребата на анаболни стероиди.

Така крайното класиране на световното в изтласкването на кат. 55 кг става следното: Юн Чол Ом (КНДР) 162 кг, Гиа Тан Лай (Виетнам) 142, Ангел Русев 140 кг. Мястото на българина в двубоя остава непроменено - шести с 248 кг.

Освен отличието, Русев се сдобива и с още един световен рекорд за 18-годишни, тъй като неговият резултат в изтласкването превъзхожда обявения стандарт за новата категория 55 кг. Наред с това Ангел постави още 5 световни рекорда на първенството в Туркменистан.

Преди 10-ина дни Русев бе обявен за най-добър щангист на годината от БФВТ. През 2018-а освен медала, шестте световни рекорда и шестото място в двубоя от първенството на планетата за мъже в Ашхабад, той стана европейски шампион при 17-годишните и се нареди пети на европейското за мъже в Букурещ. В българската класация за Топ 10 на годината Ангел изпревари европейските вицешампиони за мъже Стилян Гроздев и Георги Шиков.