Параатлетът Християн Стоянов е Спортен талант №1 на "Еврофутбол" за 2019 година - това стана ясно на церемония, с която бе закрито тазгодишното издание на едноименната програма на българския букмейкър.

21-годишният габровец е едноличен лидер в класацията ТОП 10 със 174 точки. В началото на ноември Християн грабна световната титла на 1500 метра на шампионата на планетата в Дубай. Той получи почетна грамота и парична премия от 1000 лева.

"През 2019 година ние финансирахме 32 спортисти на възраст между 13 и 27 години от 18 вида спорт. Дадохме близо 100 000 лева на състезателите, което оказа своето значение и днес тук сред нас са национални рекордьори, европейски и световни медалисти. Важното е, че подкрепяме младите таланти не само когато имат големи успехи, но и по пътя към тези успехи", заяви Елица Иванова от "Еврофутбол".

"Тази година "Еврофутбол" е разходил над 137 000 лева по програма "Спортни таланти", а общият брой на подкрепените спортисти за осем години е 218" - допълни тя.

"Голяма благодарност на "Еврофутбол" за огромната подкрепа! Бих искал да споделя, че заради Вашата програма днес ние всички сме тук и това ни дава стимул да продължаваме да се развиваме, да мечтаем и да постигаме резултати!"- заяви щастливият Християн.

Втори в анкетата ТОП 10 със 130 точки е лекоатлетът Тихомир Иванов, за когото тази година донесе титла от Европейското отборно първенство, 4-о място от Европейското първенство в зала, 3-то място във финала на Диамантената лига и две балкански титли. Той заслужи чек на стойност 800 лева. Трета със 118 точки е шахматистката Нургюл Салимова. Тя спечели златен медал и титлата за "Най-добро представяне" на Европейско отборно първенство за девойки до 18 г., както и званието международен майстор от ФИДЕ. Тя получи премия от 600 лева.

Ето пълната класация ТОП 10, която бе определена измежду 22 вота на участници в Групата на съветниците по програма "Спортни таланти" 2019 г.:

1. Християн Стоянов, лека атлетика (параолимпийски дисциплина), 174 т., 1000 лева

2. Тихомир Иванов, лека атлетика, 130 т., 800 лева

3. Нургюл Салимова, шахмат, 118 т., 600 лева

4. Христо Христов, вдигане на тежести, 106 т., 400 лева

5. Стефчо Христов, вдигане на тежести, 103 т., 400 лева

6. Станимир Халаджов, академично гребане, 97 т., 400 лева

7. Александра Георгиева, таекуондо, 71 точки, 300 лева

8. Гергана Топалова, тенис, 53 точки, 300 лева

9. Зоя Чавдарова, тенис (за хора с увреждания), 43 точки, 300 лева*

10. Антон Синапов, биатлон, 43 точки, 300 лева

Снимка: Еврофутбол

На церемонията присъства и трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова, която награди Александра Георгиева.

"Изключително съм щастлива да бъда днес тук сред вас. Скъпи спортисти, знам, че Вашето време е различно, знам че за Вас може би и дори по-трудно, отколкото беше по мое време и затова съм толкова щастлива да видя толкова много млади хора тръгнали по този път. Желая Ви от все сърце да бъдете смели и наистина да вярвате, че можете да постигнете всичко в живота, независимо колко е трудно. Ние сме готови да ви предадем нашия опит, а Вие създайте своята история и вървете напред към бъдещето", заяви тя.

Снимка: Еврофутбол

"Програма "Спортни таланти" е трамплинът на българския спортист. Следейки състезателите в последните седем години, мога да забележа градация в резултатите на тези, които са били финансирани за трети път, защото техните постижения се подобряват драстично", заяви Борис Недялков - член на групата на Съветниците. "Искам да кажа, че Вие ме вдъхновявате, но не само мен, а и всички, които са занимават със спорт в България! За да имате още по-големи постижения е много важно също така да бъдете добри хора!" - допълни Илиана Стоилова също член на Групата на съветниците.

Снимка: Еврофутбол