Джудистът Борис Георгиев бе премиран с 3000 лева от Българската федерация за сребърния медал от турнира Голям шлем в Ташкент.

Наградата му бе връчена от президента на централата Румен Стоилов. Всъщност отличието е най-ценното в колекцията на 24-годишния национал до момента, който е пети на европейско за мъже от 2020-а, световен и европейски шампион за полицаи през 2019-а, става и победител на турнир "Освобождение" през 2020-а.

"Уникални емоции преживях - заяви старши треньорът Атанас Герчев. - И съм особено щастлив, че вече фокусът не е само около лидерите Ивайло Иванов и Янислав Герчев, но се появяват и други момчета с потенциал. Борис беше невероятен, много стабилен."

В момента Георгиев е 47-ми в олимпийската ранглиста с 1072 т., като се нуждае от още 2000 точки, за да си гарантира участие на игрите в Токио 2021. Националът ще има възможност да направи това на оставащите 3 турнира от Големия шлем, както и на европейското в Лисабон през април.

"Борис Георгиев е лицето ни на този турнир - каза президентът Румен Стоилов. - Но и останалите ни състезатели се представиха достойно. А тези премии, които даваме от нас, като федерация, им дават допълнителен стимул. И Борис е идеален пример за това. Завършил е висшето училище в Симеоново, а не спортното. Но той има възможност да участва на турнири, да трупа опит, за да стигне до това ниво."

На финала Георгиев загуби златото в битка с българина с белгийски паспорт Тома Никифоров, с когото отдавна са приятели и са тренирали заедно. Но за първи път се срещат на официално състезание.

Следващият турнир за нациионалите е също от веригата Голям шлем в Тбилиси от 26 март. Преди това националите ще направят лагер в Тетевен, в който ще се включи и живеещият в Япония Даниел Дичев.

Същевременно президентът Румен Стоилов разкри, че възстановяването на най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева върви добре, като плановете са тя да се включи в тридневните лагери в Тбилиси в края на месеца и Анталия в началото на следващия.