Над 200 души от 9 държави ще се състезават в гасене на пожари на стадион "Локомотив" във Варна. От 24 до 30 септемри там всеки ден от 9 ч ще върви Световното първенство по пожароприложен спорт за юноши и девойки.

Идват отборите на Русия, Чехия, Беларус, Латвия, Словакия, Украйна, Казахстан и Естония, а Полша, Сърбия и Хърватия пращат наблюдатели с цел бъдещо включване. Състезатели в три възрастови групи от 13 до 18 години ще мерят сили в четирите атрактивни дисциплини:

Най-зрелищна е "Изкачване с щурмова стълба", при която се покорява специално построена кула със стандартна височина13,20 метра и имитираща сграда с прозорци.

Започва се със спринт по писта, поставяне бегом на гъвкава стълба с кука и изкачване. Юношите старша възраст финишират на третия етаж, а останалите момчета и девойките - на втория. Иначе за мъжeте има и четвърто ниво. Естествено, прави се с каска.

При "100 метра пътека с препятствия" чрез скачване на шлангове (пожарникарски маркучи) по пистата се подава вода - като за гасене на огън. Трябва максимална скорост на бягане и сръчно боравене.

В "Пожарна щафета 4 по 100 метра" участниците по постове минават през препятствия, подобни на малка къща, бягат със стълби и шлангове, а особено атрактивно е гасенето на тава с пламтяща запалителна смес.

В другата колективна дисциплина - "Бойно разгръщане от мотопомпа" съставите са с по 6 деца. Целта е моторна помпа да се свърже с контейнер с 1 тон вода, която да се подаде към шлангове по състезателна дистанция от 65 метра. После се пръска до запълване на мишените - пак като при пожар.

Това не е спорт само за професионални пожарникари, а се практикува масово от доброволците в пожарната безопасност - за тренировка, забава и подготовка за действие. В Чехия например почти всеки уикенд има състезания, вериги, купи, първенства, които се превръщат в семейни празници, дори из селата. Включват се и 5-6 годишни деца на "Стометрова пътека". Чехите имат дори онлайн телевизия за пожароприложен спорт - firetv.cz., но там има и 300 000 доброволци.

Още преди един век започват първите състезания в Европа, а у нас - през 1928 г. в Русе. През 2002 г. в Москва е първото Световно първенство с участието на 20 държави. През 2008 г. имаше Световно на националния стадион "Васил Левски", а през 2012 г. в Пловдив - световно за младежи и студенти. Варна от 2012 г. направи база на стадион "Локомотив" и организира вече пет пъти международен турнир за купа "Одесос"

Първенството сега ще бъде официално открито на 26 септември на входа на морската градина и е част от честването на 140 години от създаването на варненската пожарна.

Ентусиастите мечтаят за подвижна кула, която да обикаля България и да популяризира зрелището. Но съоръжението струва над 100 хиляди лева.