България сключи споразумение за сътрудничество в хокея на лед с една от най-големите нации в този спорт - Русия.

Президентът на местната федерация - митичният вратар Владислав Третяк, и шефът на Българската федерация Мартин Миланов, подписаха договора.

Третяк е име-парола в играта на леда, като е спечелил три златни олимпийски медала, десет световни титли и 13 първи места в първенството на СССР. Считан е за най-силният хокеен страж в цялата история на този спорт.

Като продължение на почти 60-годишната традиция България да ползва руския опит на леденото поле, съгласно споразумението, от този сезон влиза и предстоящо обучение на български хокеисти, треньори, съдии в тази страна.

Освен участие в юношески турнири, ще използваме всички възможности за популяризиране на най-бързата игра и у нас.

Покана за мастер клас с нашите деца получиха и потвърдиха легендите Павел Буре и професор Игор Ларионов. Това са двама от най-ярките руски хокеисти в историята, от две различни генерации - на 80-те и новото време.

Президентът Миланов и изпълнителният директор Стоян Бъчваров подариха чрез легендарния Третяк българска национална фланелка с номер 11 на президента на Русия Владимир Путин.

Руският лидер е запален фен на хокея и сам играе нерядко в демонстративни мачове.

Президентът Миланов и изпълнителният директор Бъчваров подаряват българския екип с името на Владимир Путин на великия Третяк

Снимка: Българска федерация по хокей на лед