Българският хокеист Нино Томов бе избран в драфта на чужденците на Канадските хокейни лиги.

Това са младежките шампионати по хокей на Канада, които подготвят и създават някои от най-големите звезди на Националната хокейна лига.

Томов, който е състезател на чешкия гранд Спарта (Прага), бе избран от отбора на Дръмондвил Волтиджърс от лигата на щата Квебек. На провелия се драфт бяха избрани общо 64 хокеисти, като 18 от тях бяха на позицията защитник, на която играе и Томов.

Треньор на новия отбор на Нино е Филип Буше, който има 748 мача на ниво НХЛ с отборите на Питсбърг Пенгуинс, Далас Старс и Лос Анджелис Кингс. Той е и носител на Купа Стенли за 2009-а.

Българинът дори попадна в класацията на сайта "Еliteprospects.com", като един от потенциалните избори за драфта на НХЛ през следващата годи

Томов е роден преди 18 години в София, като зпочва хокейния си път в тима на НСА, преди да замине за Чехия, където да търси развитие на по-високо ниво.

Той бързо става част от гранда Спарта, а преди месеци дори призна, че не е изключена вероятността да представлява чешкия национален тим в бъдеще. Томов е играл за младежките формации на България.