Китайските хокеистки вкараха гол, но загубиха на старта на турнира в Пекин 2022, част от олимпийската програма. Този тим никак не е за подценяване, за разлика от мъжкия такъв в спорта.

Китайките паднаха с 1:3 от Чехия в първия си мач, но историята говори, че при четвъртото им участие могат да окажат съпротива на всеки.

Традицията им включва дори четвърто място на игрите в Нагано 1998 (от шест отбора), както и две седми места в Солт Лейк Сити 2002 (от осем участника) и Ванкувър 2010 (от осем).

Чехия поведе с 2:0, но в края на втората третина Ми отбеляза за домакините. Голът бе посрещнат с огромна радост на леда от китайките, които изобщо не се предадоха. Те отправиха 14 удара срещу 36 на далеч по-опитния тим, представител на световна хокейна сила.

В другия мач от турнира тази сутрин Канада разгроми Швейцария с 12:1, показвайки ясно каква роля ще играе в турнира. Момичетата с кленови листа на екипите имат 4 златни и 2 сребърни олимпийски медала от последните шест зимни игри, откакто дамският хокей влезе в програмата през 1998 г.

Другият турнир, който вече върви, този в кърлинга при смесените двойки.

Великобритания надигра с 4:3 тази сутрин Канада в мач между два отбора, които са сочени за претенденти за медал, а вероятно - и за злато. Преди това и двата състава победиха шведския дует.

Китай записа изненадваща победа над Австралия с 6:5, Швеция би Чехия със 7:4, Италия надигра също малко очаквано САЩ с 8:4, а после и Швейцария с 8:7. Щатите загубиха и втория си мач за деня - 6:11 от Норвегия.

Официалното откриване на игрите е утре в 14 часа наше време, но някои от дисциплините вече са в разгара си.