Генералният директор на агенцията Травис Тайгарт заяви пред АФП, че на Армстронг ще му бъдат отнети всички резултати, постигнати от 1 август 1998 г. насам.
"Това е тъжен ден за всички нас, които обичаме спорта и нашите атлети". Съобщението идва, след като оттеглилият се състезател заяви, че се отказва да продължи съдебната битка срещу антидопинговата агенция, която го обвинява в употребата на допинг през целия период от 1999 г. до 2005 г. Армстронг, който отново заяви, че е невинен, взе решението си, след като федералният съд в Остин, щата Тексас, отхвърли в понеделник жалбата му срещу Американската антидопингова агенция, което позволява на агенцията да продължи разследването си срещу 40-годишния колоездач.
"Днес обръщам страницата", заявява Армстронг на страницата си в "Туитър". "Повече няма да се занимавам с този въпрос, като се имат предвид обстоятелствата", посочва състезателят. "Ще се посветя на работата, която започнах още преди да спечеля "Тур дьо Франс" – да служа на хората и семействата, засегнати от рака", добавя той.
Спортистът обвинява антидопинговата агенция, че не е компетентна да го преследва и настоява за съдебен арбитраж, тъй като смята, че конституционните му права са нарушени. Армстронг заявява, че е уморен от битката и стреса, които тегнат над личния и професионалния му живот. Американската антидопингова агенция обвинява Армстронг, че е използвал забранени вещества, и по-точно хормона еритропоетин и стероиди, както и кръвопреливания от 1986 г. насам.
Армстронг, който се оттегли от колоезденето миналата година, подаде жалба пред федерален съд, за да се опита да спре разследването на антидопинговата агенция, но загуби.