Кениецът Елиуд Кипчоге и американката Далайла Мухамад бяха определени за лекоатлет и лекоатлетка на 2019 година на церемония в Монте Карло.

Принцът на Монако Алберт и президентът на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) Лорд Себастиан Коу обявиха победителите, а президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов, които е член на Съвета на ИААФ, също присъства на събитието.

Кипчоге заслужи наградата за втора поредно година, след като стана първият човек в историята, който избяга маратонската дистанция от 42,195 километра за време под два часа. Постижението му от 1:59:40 час, обаче, не е признато за световен рекорд, тъй като беше постигнато при специално контролирани условия с ротация на пейсмейкъри.

В единственото си официално състезание за сезона кениецът спечели Маратона на Лондон през април.

Мухамад пък заслужи приза при жените, след като спечели световната титла на 400 метра с препятствия с нов световен рекорд от 52.16 секунди.

Световният вицешампион на 5000 метра Селемон Барега от Етиопия беше обявен за изгряваща звезда на 2019 година, а същата титла при дамите заслужи световната вицешампионка на скок височина Ярослава Махучих (Украйна).