Сенегалецът Ламин Диак бе осъден на 4 години затвор, от които две са ефективна присъда, а останалите - условна, след като бе признат за виновен в корупция и пране на пари. 87-годишният бизнесмен бе начело на световната лека атлетика в продължение на 16 г., но след 2015-а е обвиняем.

Той изкара последните 4 години и половина под домашен арест в Париж.

Днес съдът произнесе решението си и то праща някогашния първи човек в един от най-важните спортове на планетата зад решетките. Освен това му е наложена максималната възможна глоба за провиненията, в които е уличен - 500 000 евро.

Адвокатът му Вилиам Бордон призова "присъдата да не бъде изпълнявана в цялата нейна строгост" и Диак да не влиза в затвора, а да я изкара отново при условията на домашен арест. Според защитника, предвид възрастта на клиента му и неговото здравословно състояние, това би било оправдано решение. Бордон дори призова в съда "човекът да бъде оставен да си иде от света с достойнство и сред близките си".

Засега няма информация дали това искане ще бъде разгледано.

Обвиненията към него включваха такива за взимане на големи суми от руски бизнесмени, срещу което да си затвори очите за допинг-нарушения на спортисти от тази страна и те да бъдат допуснати на Олимпиадата в Лондон 2012.

Сумата, за която се смята, че е била преведена по сметките на сенегалския бос, надхвърля 2 милиона евро.

Синът на осъдения - Папа Масата Диак, който е в сърцето на схемата и е направил контакта за превеждането на парите, не се яви в съда. Той твърди, че френските власти не могат да го съдят, тъй като действията, в които го обвиняват (а твърди, че е невинен) са били извършени в страни като Сенегал, Япония, Турция и Русия, а не на територията на Франция или Европейския съюз.

Неговата присъда се очаква до дни, но Диак-младши е свободен и с неизвестен адрес в момента, което ще усложни нейното прилагане.