Александър Болшунов отвя конкуренцията и триумфира със златния медал от скиатлона на 30 километра от Олимпиадата в Пекин.

Руската звезда в ски бягането бе просто с класа над всички останали и преодоля 30-километровата дистанция за 1:16.09 часа, печелейки с над минута разлика пред втория.

А това бе неговият сънародник Денис Спистов, който оформи двойната победа за Руския олимпийски комитет. Трети се нареди финландецът Иво Нисканен.

Това е първо злато за руснак в скиатлона от игрите през 2006-а, когато триумфира Евгений Дементиев, а двойна победа руснаците не бяха постигали от домашната Олимпиада в Сочи, където трима представители на Сборная се качиха на подиума, но в дисциплината 50 километра.

Днес титлата е за Болшунов, който след трите сребърни и единият бронзов медал в Пьончан, заслужено се окичи и с олимпийско злато.

При това със стил и огромна разлика.

Снимка: Getty images

А Болшунов падна още в началото на състезанието, докато групата все още не се бе разкъсала и руснакът допусна нетипична грешка.

Той обаче не допусна тази неточност да му повлияе и бързо се присъедини към лидерите, а малко по-късно Болшунов и финландецът Иво Нисканен започнаха да се откъсват доста пред основната група.

Снимка: Getty images

При смяната на двата стила на 15-ия километър обаче, цялата интрига за първото място се изпари. В свободния стил Болшунов просто не даде шанс на Нисканен и бързо се откъсна напред, като около 10 километра преди финала, общо взето нямаше съмнение кой ще е шампион.

Невероятно каране в свободния стил направи и Денис Спистов, който успя да задмине Нисканен и без проблем се добра до второто място, а финландецът остана трети.

За разлика от женския скиатлон вчера, днес интрига за първите три места нямаше, защото и тримата състезатели бяха на големи разлики помежду си, както и с голяма разлика пред останалите зад тях.

Разочарованието естествено бе в лагера на Нровегия, където след трима медалисти в скиатлона от миналата Олимпиада, сега имат само Ханс Холунд на четвъртото място, на две минути и половина зад победителя Болшунов.

Снимка: Getty images