Новото чудо на американската атлетика се казва Сидни Маклофлин.

21-годишната спринтьорка удари световния рекорд на 400 м с препятствия по време на пресявките на олимпийския тим на САЩ в Орегон. Сидни спечели с време от 51.90 сек, с което мина досегашното върхово постижение в дисциплината на сънародничката си Далайла Мухамад.

По-възрастната с 10 години звезда и актуална световна шампионка на 400 м с препятствия избяга дистанцията за 52.16 сек в Доха преди две години.

В Орегон снощи Мухамад остана втора с време от 52.42 секунди. Двете ще са вплетени в интригуваща битка за златото и в Токио, където са част от олимпийския отбор на Щатите.

Маклофлин вече е суперзвезда зад Океана, а от днес - и за света. Тя се появи сред "100-те най-влиятелни личности в спорта за следващото десетилетие" в списание "Тайм" само преди седмица.

Преди да навърши 17 г. дебютира на Олимпийски игри в Рио през 2016-а, където обаче остана извън финала.

Преди 2 години в Доха стана световна шампионка в щафетата на 4х400 м, но остана със сребро след Далайла. Тогава специалистите вече виждаха скорошна смяна на караула, след като Мухамад е кралица на дисциплината от доста време, включително и със злато от Рио 2016.

Това се очертава като една от големите интриги на игрите в Токио, а Сидни може да бъде голямата звезда на лятната Олимпиада. Тя признава, че двете с Далайла почти не си говорят, без това да означава, че между тях има вражда.

Последното обаче изглежда очевидно предвид битките им в последните 2 години на пистата.