Александър Георгиев може би е изправен пред най-важната година в кариерата си на хокеист.

Роденият в България вратар изигра 9 мача през миналия сезон за "Ню Йорк Рейнджърс" в Националната хокейна лига, преди да бъде върна при дубъла - "Хартфорд Улф Пак". Там Георгиев, който има руско гражданство и се състезава за тази страна, бе първи избор с 30 старта.

Титулярен вратар на "Рейнджърс" и през този сезон ще бъде Хенрик Лундквист, който обаче ще е на 36 г., когато мачовете започнат. Освен това шведският ветеран влиза в последната година от контракта си в Ню Йорк. Колебанията са за това кой е най-подходящ да е негов №2, за да е готов заместник в момент на нужда и по-дългосрочен план.

22-годишният Георгиев е най-вероятният избор, след като убеди, че няма проблем и притеснение от това да играе в НХЛ. Неговият конкурент в "Улф Пак" от миналата година - чехът Марек Мазанек, също е вариант. Той има повече опит с неговите 26 години.

Новият треньор на вратарите в "Хартфорд" - Ерик Реймънд, настоява младият Георгиев да остане още един пълен сезон в лигата на дубльорите, за да набере безценен опит и да е напълно готов за крачката към НХЛ.

"Рейнджърс" вече има договор и с друг 22-годишен конкурент на Георгиев - Игор Шестьоркин, резервен вратар на Русия и в момента пазещ вратата на СКА (Санкт Петербург). Но той ще замине за Ню Йорк едва от следващата година, като се планира да изкара поне един сезон в "Хартфорд" и да влезе в НХЛ едва след 3 г.