Скандалът с играча от отбора на Вашингтон в Националната футболна лига, който доскоро носеше и името Редскинс, се разгаря с пълна сила. Преди три дни тимът освободи Дериус Гайс, който е основен състезател на позицията рънинг бек. Причината бе "проблеми със закона и поведение, несъвместимо с ценностите на клуба".

Предполагаше се, че Гайс е загазил с домашно насилие и ще има проблеми по жалби от приятелката му. Нищо, което да не се е случвало на десетки звезди от НФЛ.

Случаят обаче се оказва по-сериозен, след като днес вестник "Вашингтон Поуст" публикува част от обвинителния акт срещу футболиста.

Той е за системен тормоз, побой и опит за удушаване на гаджето на Дериус, докато тя е била в безсъзнание - бита от него. Случило се е през март и, ако се докаже, ще вкара Гайс в затвора.

Месец по-рано звездата от американския футбол пак пратил момичето в безсъзнание, когато я блъснал на пода в банята.

На 17 април тя е получила няколко удара на улицата пред дома им и е счупен мобилният телефон, захвърлен на 20 метра от футболиста. След този инцидент тя е завела иск срещу приятеля си.

Има и приложени снимки след боя, на които травмите се виждат ясно. Момичето не е посмяло да иде в болница, страхувайки се от гнева на Дериус.

23-годишният футболист отказа да коментира днешната публикация, в която пише още, че делото е насрочено за 28 август. Гайс бе задържан в миналия петък за разпит, след което го освободиха срещу гаранция от 10 000 долара.

Треньорът на Вашингтон Рон Ривера коментира ситуацията така:

"Винаги е тъжно, когато се налага да се лишиш от толкова талантлив играч не заради футболни причини или травма. Но не ми е за първи път, а сега обвиненията са много, много сериозни.

Аз съм напълно съгласен с решението на ръководството и заедно носим отговорност пред феновете ни затова този клуб да прави нещата както трябва."