Ноа Лайлс за няколко минути живя в Рая на леката атлетика с мисълта, че е покорил велик рекорд на Юсейн Болт.

Американската надежда в спринтовите дисциплини спря хронометрите на невероятните 18.90 секунди в бягането си на 200 м на състезание в Брадентън, Флорида, проведено при пълна изолация, но предаването по телевизии в САЩ и Европа.

Това постижение бие убедително 19.19 секунди - световния рекорд на Болт, поставен преди 11 години.

И докато новините с дебели заглавия вече се подготвяха (а някъде и бяха публикувани в онлайн издания зад Океана), за няколко минути бе извършена проверка. И се оказа, че 22-годишният Лайлс е пратен да бяга в грешен коридор, който е дълъг само 185, а не 200 метра!

Организаторите бяха изолирали атлетите в отделни писти, далеч един от друг. Така Ноа е бягал в посочената му лента, но тя е по-къса от стандартната.

"Не е възможно, това не е вярно", реагира още с пресичането на финалната линия коментаторът на британския канал BBC Стив Крам.

И уточни защо е бил сигурен - Лайлс има най-добро постижение от 19.50 на дистанцията, бягал е срещу вятъра и след близо 4 месеца пауза... Няма как да свали секунда и да бие рекорда на Болт.

"Не си играйте с емоциите ми така, хора", написа в Туитър късно вечерта Ноа, видимо разочарован от фалшивата новина и развалената нескрита и искрена радост, която изпита. Той няма как да е знаел, че бяга в по-къс коридор. Организаторите му се извиниха за гафа.

Те обаче ще чуят много критики днес, след като състезанието бе наречено Игри на вдъхновението, а в същото време в една от коронните дисциплини се случи нещо, което далеч не е вдъхновяващо...

Лайлс загуби и първото си място, без да има вина за това. То бе дадено на Кристоф Леметър, който остана втори.