Култово завръщане на френска земя направи "Тур дьо Франс", след като носителят на жълтата фланелка Вут ван Аерт от Белгия спечели етап №4 между Дюнкерк и Кале.

172-километровото разстояние край Ламанша е първи за годината пробег на територията на Франция, след като през уикенда "Тур"-ът стартира в Дания.

Ван Аерт ("Team Jumbo-Visma") разпери ръце като орел в типичната си радост, след като с мощен финален спринт откъсна конкурентите.

Той завърши втори в първите три етапа и логично води в генералното класиране, а днес записа шеста етапна победа в кариерата си на "Тура".

Снимка: AP/БТА

Втори финишира Яспер Филипсен, негов сънародник от тима на "Alpecin-Deceuninck", който се радваше при пресичането на линията, сякаш е спечелил етапа.

"Не видяхме, че Ван Аерт е толкова напред, когато избягах от останалите, мислех, че аз печеля", призна обърканият сънародник на Орела.

В генералното класиране Ван Аерт води с 25 секунди пред друг белгиец - Ив Лампер ("Quick-Step Alpha Vinyl Team"), а големият фаворит и победител в предходните две издания - Тадей Погачар (Словения, "UAE Team Emirates") е трети на още 7 секунди след втория.

В петицата са още Мадс Педерсен (Дания, "Trek-Segafredo", +36 от лидера) и Матио ван дер Поел (Нидерландия, "Alpecin-Deceuninck", +38).

Датчанинът едва не бе прегазен от помощната кола на отбора си по време на етапа в друг куриозен, но и малко страшничък момент.

Снимка: AP/БТА