Сребърният олимпийски медалист в десетобоя от Пекин 2008 Андрей Кравченко е поредната голяма спортна фигура в Беларус, която попада под ударите на властта. 34-годишният атлет, който има и редица медали в седмобоя, бе осъден на 10-дневен административен арест.

Кравченко, който има званието "заслужил майстор на спорта" в родната си страна, е бил задържан по време на протестен марш в столицата Минск в неделя. Заедно с него е бил прибран и Иван Ганин - шампион на страната по тай бокс.

Причината е вече позната до болка - спортистите са против Александър Лукашенко и управлението му, като се обявяват за честни избори и против насилието.

Двамата са поредните спортни фигури, които отиват в ареста след баскетоблистката Елена Левченко (15 дни зад решетките), капитанът на женския национален отбор по ръгби Мария Шакуро (10 дни), треньорът по джудо Констатни Полей (15 дни), световният шампион по муай тай Юри Булат (15 дни), шампионката на страната по муай тай и кикбокс Александра Ситникова (10 дни) и шампионът на Беларус по американски футбол Игор Бояр (15 дни).

Общият брой на задържаните хора в Беларус в резултат на протестите след президентските избори вече надхвърля 170 000 души.