Швейцарецът Алекс Уилсън няма да бяга на 100 и 200 метра в олимпийската лекоатлетическа надпревара, след като Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени решение на местен съд и върна наложеното му наказание за допинг.

Случаят на Уилсън е изключително странен - той бе наказан през март за употреба на забраненото вещество тренболон - стероид, който бе намерен в пробата му при тестове извън състезание.

Атлетът веднага обжалва и сам застана пред швейцарската и световната федерации, обяснявайки причината за наличието на веществото.

А именно - от заразено с него месо в ресторант в Ню Йорк, където е бил в седмицата преди тестовете.

Аргументите му бяха приети след серия проверки на швейцарските власти, като в края на април санкцията падна и му бе разрешено да се готви за Токио.

Той дори пътува и в момента е в японската столица за игрите, но тази сутрин е чул неприятната новина. КАС отсъди, че няма причина наказанието да бъде отменяно и присъствието на стероида в пробата на Уилсън означава, че той е нарушил допинг правилата.

Така автоматично той отпада от състезанията на Олимпиадата.

А именно швейцарецът бе сочен за един от фаворитите на игрите, след като преди 20 дни даде време от 9.84 сек на стоте метра и постави нов европейски рекорд.