Президентът на лекоатлетическата федерация на Украйна Йевхен Пронин описа ежедневието си във войната по време на стартиралото Европейско първенство в Мюнхен.

Вместо да е с атлетите от своята страна на шампионата, Пронин пуска бомби с дронове над руските войници с надеждата да ги убива.

"Ние пускаме бомби не само на руските танкове, но и на колите им, къщите и навсякъде, където са се установили. Имаме дронове с малки бомби от около например 300 грама. С тях е невъзможно да унищожиш танк, но можеш да убиваш войници. Някои от бомбите са много силни. Тук виждате двама руски войници, а тук аз пускам бомбата и тя ги убива. Нещо като баскетбол.

Чувствам се добре, защото го правя за моята страна. Ако не ги убием, те ще убият децата ни и нас. Разбира се, в истинския живот аз не съм убиец. На 25 февруари изобщо не бях спокоен за разлика от сега. Тогава помня как приятелката ми плачеше, отворих профила на Володимир Зеленски и видях, че търси оръжия. Бях шокиран, но всички украинци решихме, че трябва да се бием", разказва Пронин.

Преди войната той се заминава с дронове като хоби и се съветва с военачалниците си дали може да използва това свое умение.

"Много от ръководителите на дронове са млади хора, защото имат опит в компютърните игри. Във войната обаче е различно. Руската артилерия може да те убие за секунда", добавя той.

Пронин е получил разрешение да напусне Донецк и да пътува до Мюнхен, за да гледа украинските състезатели. Сред тях е и световната вицешампионка във високия скок Ярослава Махучик.

Президентът на лекоатлетическата федерация често публикува видеа в своя Инстаграм профил и обяснява защо: "Това е пропаганда. Повечето украински войници го правят. Това е нова война от нов вид. Всеки записва и прави видеа.

Внимателни сме и не разкриваме нашите позиции, но руснаците има шанс да разберат Преди месец получих запис на разговор между руските войници и те казаха нещо от сорта за "ши**ните дронове". Добавиха, че ако хванат някой от нашата група жив, ще получат пари и почивка от няколко дни".