Много сериозен скандал може да се разрази около руския тим по фигурно пързаляне, който преди два дни убедително спечели отборната надпревара в Пекин.

Традицията на тази зимна Олимпиада е след самото състезание призьорите да получават само талисмана "Бинг Дун Дун", а по-късно същия ден или на следващия да има официална церемония с медали, национални флагове и химн.

Положението във фугурното пързаляне обаче не бе такова, защото вчера МОК официално отмени церемонията по награждаването, без да даде обяснение за действията си. 

Говорителят на Международния олимпийски комитет само заяви, че има правен казус, като няма да каже нищо повече, докато няма официално решение по случая. И трети ден отборът на Руския олимпийски комитет не е получил своето злато, а САЩ и Япония - съответно сребърни и бронзови медали.

Макар говорителят на МОК да не разкри подробности, няколко световни медии веднага разкриха, че става въпрос за доинг съмнения около една от пробите на руснаците.

Пробата е направена още преди идването на атлетите в Пекин, а заради тези съмнения церемонията по награждавенот е отложена, защото при доказване на вината на руснаците, със сигурност ще има пренареждане на почетната стълбичка.

Тогава златото ще е за САЩ, среброто за Япония, а Канада ще получи бронзови медали.

Ако също така бъде доказана употребата на допинг, вероятно от Пекин ще бъдат изхвърлени всички руски фигуристи, които са и големите фаворити в индивидуалните надпревари.

Най-вече 15-годишното чудо Камила Валиева, която направи невероятно представяне на отборната надпревара и стана първата състезателка, изпълнила четворен скок на Олимпиада.

Коментар имаше от говорител на Руската федерацията по фигурно пързаляне. Тя каза, че към момента се чака официално решение по възникналия казус и едва тогава ще има позиция.

Това може да се окаже пореден удар по руския спорт, който на поредна Олимпиада участва без своя флаг и химн, като причината е именно доказаната държавна допинг политика в спорта.

Все пак МОК позволява на всеки "чист" спортист да участва на всички международни състезания, но без шанса да развее флага си след победа.