Дейв Райдинг пренаписа историята на британския зимен спорт и сътвори една от най-големите сензации в Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Той се превърна в първия представител на Великобритания, който печели състезание от Световната купа, триумфирайки в слалома в емблематичния австрийски куророт Кицбюел.

Райдинг шокира всички фаворити, като макар и с голяма доза късмет заради грешките на конкурентите, успя да достигне до историческия успех. Дори самият той не успя да повярва какво е сторил, като с ръце на главата гледаше таблото и не вярваше, че наистина грешките на неговите опоненти му подариха успеха.

Той бе шести след първия манш, но петимата пред него имаха ужасяващ втори манш. Двама от тях изобщо не завършиха, а другите трима остана извън топ 10 след грубите си грешка.

Така с намигване от съдбата, но и доста добро каране, Райдинг записа общо време от 1:41.26 минути и написа със златни букви историята на британските ски. Великобритания е една от най-успешните спортни нации в историята, но не ските са спорта, с който свързване успеха на атлетите от Острова.

Втори, на 0.38 секунди зад него се нареди нровежецът Лукас Браатен, а трети остана друг норвежец - принца на скандинавците Хенрик Кристоферсен.

За съжаление нашият Алебрт Попов не успя да завърши още в първия манш в Кицбюел.

Днешният слалом не предизвика промени в челото на надпреварата за Световната купа, където в генералното класиране лидер продължава да е швейцарецът Марко Одермат, следван от норвежеца Аамод Килде и австриеца Матиас Майер.

Снимка: Getty images