Мениджърът на националния отбор по плуване Кристиян Минковски, който на практика е и главен треньор, е поискал 30% от наградните фондове и премиите на най-добрите ни състезатели. Той разкрива в това в общ чат на плувните ни национали в края на миналата година, разкриват от “България днес”.

Това е поредната скандална случка в спорта, която излиза на бял свят, след като трима от националите ни бяха хванати с един и същ допинг.

Минковски, който отказа да коментира ситуацията, бързо изтрива съобщението, с което иска 30%, за да го замени с друго - “Процент от наградния фонд е редно за треньорския екип, доктора и НПЛ. Давайте предложения”

Става ясно, че това не е първо подобно действие на Минковски, като бившата националка Екатерина Аврамова го потвърждава, след като е ставала свидетел на сходна случка с негово участие.

“Не съм чувала някъде в целия свят селекционерът на национален отбор във футбол или баскетбол да взема от премиите на състезателите. Той нали получава заплата?”, казва Аврамова, която в момента се състезава за Турция и разказва за конкретната случка, в която е видяла Минковски да прибира пари от спортист.

“С най-добрата българска плувкиня на гръб Габриела Георгиева се състезавахме за първото място. Тогава аз спечелух. Състезанието беше в две графи. Едната включва международните състезатели. Другата само българските. Тя взе от международното награден фонд за второто място. От българските състезатели получи за първо. Пред очите ми Кристиян Минковски отиде и си взе едното пликче, което Габриела получи”, връща се Аврамова към случката, разиграла се на турнир във Варна.

Тя зададе и редица въпроси към федерацията, включително къде са баркодовете на използваните хапчета, не е ли редно при подобен скандал да се вземат кръвни проби от всички национали, кои състезатели са в националния отбор и как се влиза там, защо при порверки на списъците е имало липсващи лица, тренирали на същия лагер, защо Минковски е едновременно мениджър и треньор на националния отбор и на клубен такъв едновременно, защо ръководството на федерацията се появяват мъртвопияни на състезания и защо състезателите са задължение да тренират на централизирана подготовка и са заплашвани?