Русия и Беларус постепенно се завръщат в международния спортен календар.

Процесът стартира по инициатива на президента на МОК Томас Бах, който преди десетина дни успя да прокара в организацията си резолюция за реабилитиране на състезателите от тези две държави. С важното уточнение, че става въпрос единствено за индивидуалните спортове, докато при отборните Русия и Беларус продължават да са "замразени".

Разбира се, МОК не може да се меси в делата на спорните федерации, но вече 4 от тях последваха препоръката.

Първо фехтовката, джудото и тенисът на маса допуснаха спортисти от двете държави, а от тази сутрин и таекуондото се присъедини към тази компания. Като се подчертава, че състезателите ще бъдат под неутрален флаг.

Международната асоциация по таекуондо обяви, че неутралитетът на спортистите от Русия и Беларус ще бъде стриктен. Централата, която е базирана в Република Корея, ще следва всички препоръки на Международния олимпийски комитет МОК.

"Съветът на федерацията желае отново да отправи призив за край на войната и за солидарност с олимпийската общност в Украйна", заявиха още от World Taekwondo.

Световното първенство ще започне на 29 май в Баку.

Напомняме, че все още без решение е големият казус пред МОК - за допускането на спортисти от Русия и Беларус до олимпийските игри в Париж догодина. Ако те все пак получат зелена светлина, ще трябва да са без знамето и химна си - нещо, което бе определено като "недопустимо" от Москва.