Допинг санкциите над руския спорт вероятно ще паднат на 20 септември, когато има специално заседание на Изпълкома на Световната антидопингова агенция на Сейшелските острови.

Върховният орган на WADA е настроен позитивно към отмяна на наказанията, които включват забрана на руските олимпийци да се състезават под флага и химна на страната, а лекоатлетите - изобщо да участват на големи първенства.

Антидопинговата агенция на Русия - Русада, също е изключена от системата за борба с допинга в спорта и дейността и е замразена.

Санкциите са на път да паднат, след като независима комисия даде своя доклад пред ръковоството на WADA и категорично потвърди, че Русия е изпълнила повечето от предписаните в забраната изисквания. Окончателното решение се чака на 20-и септември.

Новината, че такова заседание ще има, предизвика гневна реакция във Великобритания. Антидопинговата комисия написа открито писмо, като под него сложиха подписи Олимпийски шампиони и звезди на британския спорт.

Те искат санкциите над Русия да не бъдат сваляни, защото не смятат, че страната е направила достатъчно, за да убеди в променения си подход в спорта.

"Такова решение ще е катастрофа за всеки, който иска чист спорт", пише в писмото.