Малобройната олимпийска делегация на Тайван няма да присъства нито на откриването, нито на закриването на зимните олимпийски игри, които започват на 4 февруари в китайската столица Пекин. Страната ще има едва четирима представители, с колкото беше и на Игрите в Пьончан преди четири години, а решението за неявяване на официалните церемонии бе подкрепено с редица изложени факти.

Субтропичната страна няма никакви традиции в зимните спортове, а логично няма и спечелени медали в историята си.

Преди да се стигне до решението за двете церемонии, вече бе ясно, че Тайван няма да има официални лица на състезанията в Пекин. 15-членната делегация наброява четиримата спортисти, както и треньори и физиотерапевти. 

“Според правилата за превенция на разпространението на COVID-19, нашите полети бяха разместени така, че да не можем да присъстваме на церемонията по откриването на 4 февруари”, гласи част от официалното изявление на тайванския отбор.

Освен това до церемонията по закриването, която ще е на 20 февруари, тайванските олимпийци вече ще са приключили участието си и ще са напуснали страната.

Игрите в Пекин ще се състоят по време на поредния период на изключително високо напрежение между Китай и Тайван, като в това число попадат и военни действия на китайците около острова. В повечето големи спортни събития Тайван се подвизава с името “Китайско Тайпе”, като това се случва по настояване на Пекин, откъдето смятат Тайван за част от “Единен Китай”.