От 10 януари българският национален отбор по биатлон е под пълна карантина в Оберхоф. Причината е, че на петима състезатели - Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Димитър Герджиков и Благой Тодев, плюс ваксмайсторката Стефани Попова тестовете за коронавирус бяха положителни. Последва изолирането на нашите биатлонисти и съответно лишаването им от участие в 2 кръга от световната купа заедно с 2 щафети.

Така българският отбор получи още по-тежък удар от наказанието на главния треньор Александър Касперович. Заради неспазване на противоепедимичните мерки руснакът няма право да се появява на състезания до края на януари, а българската федерация отнесе глоба от 5000 евро.

"24 часа" се свърза за интервю с лидера на мъжкия ни тим Владимир Илиев в стаята в хотела, която дели с приятелката си Милена Тодорова.

- Привет, Владо. Каква е ситуацията при вас в Оберхоф?

- Ситуацията е изключително странна за нас. Вече престанах да броя дните под карантина. Знам, че на 19-и ще ни правят тестове и дано всичко е наред. С Милена сме в една стая. Тя е с положителен тест, аз - с отрицателен.

И двамата нямаме никакви симптоми. Не може обаче да мърдаме никъде. Като затворници сме. Всички останали в отбора също са окей. На 10-ия ден от карантината, ако тези с положителен тест вече са с отрицателен, са свободни. Другите като мен трябва да останем още 4 дни изолирани, за да се види дали няма да проявим симптоми. Такива са правилата и точка. Но наистина за нас е много странно, а и тъпо да сме абсолютно здрави и да не можем да правим това, за което сме тренирали - да се състезаваме. За мен в правилата има необмислени неща и точно те удрят по нас в момента.

- Какво правите по цял ден в стаята?

- За да не е само от леглото на фотьойла и обратно, успяхме да се преборим за един велоаргометър. Целият отбор сме карантинирани на един етаж. Една от стаите е празна и вкарахме уреда, с който все пак да поддържаме някаква форма. И това обаче стана трудно. Трябваше с официален имейл да се декларира пред властите, че сме професионални спортисти. След всяко ползване на велоаргометъра го дезинфекцираме.

Тук искам да отговоря на обвинение, от което излезе, че било безотговорно да се зарази половината отбор. За всички мога да гарантирам, че правим максималното да се предпазим. При пътувания и хранене например ти обаче си зависим дори от най-дребен детайл и можеш да се заразиш. След пристигането в Оберхоф всички дадохме по 2 отрицателни теста за коронавирус. При третия се получиха 6-те положителни резултата.

- Има ли заразени при другите отбори?

- Чух за случаи в словенския женски отбор. При големите отбори обаче до момента няма никакви положителни тестове. В норвежкия тим откриха коронавирус при ваксмайстори. Изолираха ги за няколко дни и това е. Не знам биатлонистите нямали ли са контакт с тях. На нас ни обясниха, че заради големия брой заразени карантинират целия отбор. При случаи с един-двама изолират само тях. След като стана ясно, че тестът ми е отрицателен, аз поисках в следващите дни да ми направят пак, за да мога да тренирам. Не става.

- За съжаление, се случи това, което ти в интервюто ни през сезона обрисува като най-лош сценарий - заразени в отбор, спиране от състезания и съответно трудът, положен през лятото, в една степен отива по дяволите.

- Да, ситуацията определено е гадна. Както казах - готвил си се толкова, здрав си, а не можеш да правиш това, за което си дошъл. И сега отново тестове. Ако положителните са окей, от международния съюз повече няма да ги проверяват.

В моя случай това ще продължи и не дай си боже нещо да се повтори, ще трябва отново карантина и... Затова от федерацията смятат после да се организират и антигенни тестове. При наличие на антитела също спират проверките. Такова е положението, че си мисля, че беше по-добре сега да бях дал положителен тест, за да минава. За себе си смятам, че ще се справя с вируса. По-големият проблем обаче е след това. Спираш да тренираш. Тотално излизаш от ритъм по средата на сезона и преди най-важното състезание - световното първенство.

Това неминуемо се отразява и на позицията на отборите ни в класиранията по нации. За следващото световно със сигурност ще сме с една квота по-малко заради тази дупка. Това важи не само за нас, но например и за Китай и Румъния. За мен от международния съюз трябва да предприемат нещо. Не може нашият мъжки отбор 6-7 г. да се е движил между 11-о - 14-о място в класирането по нации и сега заради нещо, което не зависи от нас, да изпадаме в подреждането и съответно да губим квоти. Не е справедливо.

Това е и много лошо за младите биатлонисти, тъй като те така ще бъдат лишени от участия в състезания. А това е определящо за тяхното развитие.

- Случаят с Касперович и карантината неминуемо слагат отпечатък върху сезона. Как ще се отрази това на формата и на психиката?

- Надявам се след тестовете следващата седмица всичко да приключи и да се заемем пак с работата си. В щаба ни, а и лично аз четохме много за това как се отразява на физиката коронавирусът след прекарването му. Затова и ще се подходи изключително внимателно при възстановяването на тренировъчния процес. Няма да участваме на кръга в Антхолц. Ако всичко е наред, ще останем да се готвим няколко дни тук и след това пътуваме за европейското в Полша. Там на място според състоянието на биатлонистите ще се решава кой в кой старт ще участва.

После отиваме на лагер в Италия. Аз лично за своята психика не се притеснявам. Знам, че съм силен и ще се справя. Но неминуемо всичко случващо се ще се отрази в някаква степен на всеки от нас. Надявам се да преодолеем проблемите и да се представим на ниво до края на сезона.