Най-добрият ни биатлонист Владимир Илиев направи изненадващо слабо представяне и остана на 61-во място в индивидуалната надпревара на 20 километра от олимпийската програма в Пекин.

Световният вицешампион в дисциплината направи пет грешки в стрелбата и натрупа изоставане на 6:50.1 минути зад победителя Кантен Фийон Майе (Франция).

"Лош старт, лош ден за мен. Съжалявам - коментира Илиев. - От доста време сме тук и в последните дни се потвърди опасението, които имах - много коварна височина. Просто това не е моето бягане, не е моето състояние.

Имаш чувството, че бягаш по инерция, като на автопилот. Не знаеш всеки момент дали ще загубиш съзнание. Много е тежко. Някои състезатели явно се справят много добре в тези условия. На всеки по различен начин влияе. Надявах се на високо ние да се чувстваме добре, но днес не беше така. Това повлия и на стрелбата, защото отиваш доста по-уморен на стрелбището.

В последно време много добре ми вървяха тренировките. Стабилността ми на тренировка е много голяма и се чудехме защо не се получава във всеки старт. Имаше проблясъци в сезона, но главната цел беше тук.

Бяхме наясно с височината, но съвсем друго е, когато тръгнеш да правиш бягане на макс. Тогава нещата се усещат много повече, дишането е по-тежко, самата мускулатура много бързо се сковава.

В началото е много тежка пистата. Ако тръгнеш много бързо, става много лошо след това. Не можах да се справя. Не знам каква е причината.

Двете грешки на първата стрелба повлияха много. Преди старта се чувствах добре и стрелково, и бегово. В последния месец и стрелбата ми вървеше.

Всичко беше наред в предишните дни. Но тук вятърът много бързо се мени и не успях да се справя днес на първа стрелба. Близки ми бяха изстрелите, но това е биатлонът. В следващите стрелби изтървах по един изстрел, но бях доста уморен".

Той ще застане на старт отново на 12 февруари (събота) в спринта на 10 километра.